Etableringsjobb
Etableringsjobb är en tidsbegränsad anställning på heltid med avvikelser från 5 § lag (1982:80) om anställningsskydd (”LAS”) och med avvikelser från kollektivavtalade anställningsformer. Anställning i etableringsjobb kan som längst vara i två år.
Etableringsjobb är en arbetsmarknadspolitisk kollektivavtalsmodell som kombinerar arbete och utbildning, i högst två år, för att bryta utanförskapet och förbättra kompetensförsörjningen på arbetsmarknaden. Modellen har utformats av Svenskt Näringsliv, LO och Unionen.
Etableringsjobb kan användas under Livsmedelsavtalet och på Unionens område under Tjänstemannaavtalet. För att ett medlemsföretag ska kunna använda sig av etableringsjobb krävs att medlemsföretaget träffar en överenskommelse med den lokala arbetstagarorganisationen om att etableringsjobb får tillämpas i verksamheten. Med lokal arbetstagarorganisation avses de fackliga organisationerna på arbetsplatsen, det vill säga respektive klubb. Finns ingen klubb på arbetsplatsen ska överenskommelse träffas med respektive avdelning/regional ombudsman.
Svenskt Näringsliv, LO och Unionen har kommit överens om en partsgemensam mall för lokal överenskommelse avseende etableringsjobb, mallen finner du nedan. Mallen specificerar punkter som ska diskuteras och antecknas i det lokala protokollet, samt punkter som kan diskuteras men inte inkluderas i det lokala protokollet.
Etableringsjobb innebär sammanfattningsvis följande.
- Målgruppen för etableringsjobb är nyanlända och långtidsarbetslösa. Avsikten är att sådana personer ska ges möjlighet att skaffa sig de kunskaper och erfarenheter som krävs på svensk arbetsmarknad i syfte att erhålla en tillsvidareanställning.
- Etableringsjobb är en tidsbegränsad anställningsform i upp till två år, där syftet är att etableringsjobbet ska leda till en tillsvidareanställning på heltid hos den arbetsgivare där den etableringsanställde arbetat.
- Arbetstagarens inkomst i etableringsjobb består av två delar:
- dels lön från arbetsgivaren, 7 563 kr i 2024 års löneläge,
- dels ersättning från Försäkringskassan som betalas direkt till arbetstagaren.
- Både lönen från arbetsgivaren och den statliga ersättningen grundar rätt till pension, sjukersättning och a-kassa.
- En anställd med etableringsjobb ska ges möjlighet att, utan löneavdrag, delta i utbildningen svenska för invandrare (SFI) och andra kortare utbildningar.
- Arbetsgivaren får inte använda etableringsjobb i syfte att sänka sina arbetskraftskostnader.
- Vid anställning i etableringsjobb ska arbetsgivaren till Arbetsförmedlingen ge in ett intyg benämnt arbetsgivarintyg. Arbetsgivaren ska genom e-post eller på annat lämpligt sätt skicka en kopia av arbetsgivarintyget till den enskilde arbetstagaren senast då det ges in till Arbetsförmedlingen. Arbetsgivaren ska senast vid samma tidpunkt skicka en kopia till både Livsmedelsföretagen (ska mejlas till etableringsjobb@li.se) och till den arbetstagarorganisation (lokalt och centralt) i det kollektivavtal där etableringsjobbet kommer att utföras (dvs. antingen till Livsmedelsarbetareförbundet eller till Unionen).
- Om arbetsgivaren har sagt upp anställda på grund av arbetsbrist, får inga etableringsanställningar ingås på samma driftsenhet och avtalsområde inom tolv månader från det av uppsägningarna vidtogs.
- Det krävs inte sakliga skäl för att avsluta en anställning i etableringsjobb.
För mer information, se vårt cirkulär om etableringsjobb juli 2024.
Mall lokal överenskommelse
Blanketter – Anställnings ingående (Etableringsanställning – Livsmedelsavtalet)
Blanketter – Anställnings ingående (Etableringsanställning – Tjänstemannaavtalet)
- 24-månadersregeln – vid inhyrning
- Anställnings ingående
- Anställnings upphörande
- Arbetstidskonto
- Avtalsrörelse
- Cirkulär
- Deltidspension
- Diskriminering och jämställdhet
- Etableringsjobb
- Facklig verksamhet
- Huvudavtalen
- Industriavtalet
- Kollektivavtal
- Löner
- Arbetsrättsligt nyhetsbrev
- Pension och hel sjukersättning
- Semester
- Viktiga lagar