fbpx
Hoppa till innehåll

Allergener

Med allergener menas ämnen som kan framkalla överkänslighet eller intolerans och som finns med på EU:s så kallade allergenlista. De måste alltid anges i märkningen enligt särskilda krav. Som vägledning finns det både branschriktlinjer och guiden ”Hjälp i ditt arbete med allergener”.

De allergena ingredienser som EU listar i sin lagstiftning är gluteninnehållande spannmål, kräftdjur, ägg, fisk, jordnötter, sojabönor, mjölk (inklusive laktos/mjölksocker), nötter, selleri, senap, sesamfrön, svaveldioxid/sulfit (mer än 10 mg/kg eller 10 mg/liter), lupin och blötdjur.

Ingredienser som kan orsaka allergi och annan överkänslighet ska alltid deklareras i ingrediensförteckningen.

Hjälp i ditt arbete med allergener

Livsmedelsföretagen har tillsammans med handeln, allergiorganisationer och Livsmedelsverket tagit fram branschriktlinjer som bland annat syftar till att ge vägledning till företagen om hur märkning med ”kan innehålla spår av” får göras.

Som uppföljning av de svenska riktlinjerna finns dokumentet Hjälp i ditt arbete med allergener (uppdaterat 2021). Där listas de olika allergenerna och dokumentet har uppdaterats under 2021. Nivåerna Hög, Medium och Låg är uppskattade utifrån risken på befolkningsnivå som är beroende av allvarlighetsgraden samt hur vanlig allergin är i befolkningen. Uppskattningen har gjorts utifrån det mycket omfattande informationsmaterial som Livsmedelsverket har publicerat, och även andra referenser.

FoodDrinkEurope har under 2022 uppdaterat sin allergivägledning, vilken går att läsa här.

Gluten- och laktosfritt

Livsmedel som märks med uttryck av typen ”glutenfritt” eller ”laktosfri” måste vara anmälda till Livsmedelsverket.

Läs mer i Märkningshandboken s 44 och framåt.

Dokument

Elisabet Rytter

Forsknings- och nutritionsansvarig

Elisabet är ansvarig för områdena forskning och mat-hälsa (nutrition). Hon är sammankallande för Livsmedelsföretagens FoU-referensgrupp och Nutritionsgruppen med vilka hon driver frågor som finansiering av livsmedelsforskning och livsmedelsindustrins bidrag till goda matvanor. Elisabet är medicine doktor i nutrition, var industridoktorand på institutionen Klinisk Nutrition och Metabolism vid Uppsala universitet och har en bakgrund som FoU-chef i livsmedelsindustrin.