Hoppa till innehåll

Ursäkta röran! Vi utvecklar webbplatsen. Vi ber om överseende med detta. Mejla info@li.se om du vill rapportera ev felaktigheter.

Nu är det julbord igen – vaccinerade svenskar längtar efter jul med vänner och släkt

Coronavaccinet har rört om i julgrytan. I år kommer 38 % av svenskarna äta julbord ute och 30 % planerar att fira jul med andra än närmaste familjen, en kraftig ökning jämfört med 2020. Och på julbordet vill man ha svenskproducerad julskinka, julmust och ris à la Malta, allt enligt Livsmedelsföretagens stora julmatsundersökning. Nu kan du dessutom se pressträffen i efterhand!

I spåren av pandemin blir det svensktillverkade och högkvalitativa särskilt viktigt på julbordet

Svenskarnas julmatsvanor förändras om än långsamt. I pandemins 2020 tycks intresset för svensktillverkade produkter av hög kvalité särskilt viktigt för svenskarnas julbordsfirande. Skinkan är fortsatt favorit på julbordet följt av Janssons frestelse och sill. Julmust är ohotad på dryckesfronten, Ris á la Malta håller de andra sötsakerna stången och drömgästen vid julbordet är, föga förvånande, statsepidemiolog Anders Tegnell.

Inbjudan: Digital presentation av årets julmatsnyheter och julundersökning

Den 26 november kl. 14:00 bjuder Livsmedelsföretagen in till ett av vinterhalvårets två medieaktiviteter, nämligen Livsmedelsföretagens årliga julmatspressträff (den andra är vårt journalistseminarium kring mat och hälsa). Under pressträffen får media och matskribenter stifta digital bekantskap med årets nyheter inom julmat, juldryck och julgodis. Tyvärr finns inte möjlighet till provsmakning i år. För åttonde året i rad kommer vi dessutom att presentera vår stora undersökning om hur svenskarna äter, dricker och firar jul. Detta år med corona i åtanke.

Bilder från Livsmedelsföretagens julpresentation

På Livsmedelsföretagens julträff hos Lantmännen den 28 november fick journalister och matskribenter provsmaka ett 60-tal spännande nya julprodukter och ta del av Livsmedelsföretagens stora julundersökning. It's äntligen beginning to look a lot like Christmas!

Skinkan fortfarande favoriträtt på julbordet men fler vill äta mer grönt

Svenskarnas julmatsvanor förändras om än långsamt. Skinkan är fortsatt favorit på julbordet men avståndet till sillen och Janssons frestelse krymper. Julmust är viktigaste dryck, ris à la Malta drar ifrån i dessertligan och drömgästen vid julbordet är psykiatrikern och populärvetenskaplige författaren Anders Hansen.

Stor julmatsundersökning: Så vill svenskarna ha sitt julbord 2018

Skinka, julmust och ris à la Malta är favoriterna på julbordet, vegansk julmat är populär bland yngre och få beställer julmaten via matkasse, visar Livsmedelsföretagens stora julmatsundersökning. Samtidigt har det kommit flera spännande nya julprodukter som t.ex. julfil med polkagrissmak, vegansk prinskorv, julmust med lakritssmak och julkryddad ädelost på tub. Den svenska julen 2018 ser ut att bli både god och smakrik.