Hoppa till innehåll

Ursäkta röran! Vi utvecklar webbplatsen. Vi ber om överseende med detta. Mejla info@li.se om du vill rapportera ev felaktigheter.

Rytter Rättar: Fråga doktorn hälsa

I tisdags var det premiär för SVT-programmet ”Fråga doktorn hälsa”, en programserie som vill inspirera till ett hälsosamt liv – på ett härligt och vetenskapligt sätt. Första avsnittet handlade om hur kroppen reagerar på det vi stoppar i oss och vad vi ska vi äta för att må bättre. Elisabet Rytter, nutritionsansvarig på Livsmedelsföretagen, har tittat på programmet och ser tyvärr vetenskapliga brister.

Dieter, beteende och hälsoinfluencers i pandemins tid

Svenskarna syn på mat och hälsa är i ständig förändring och svår att överblicka. Vilka dieter är hetast och vilka är på väg att blåsa förbi? Vem är egentligen trovärdigast i mat och hälsofrågor? Och hur har svenskarnas matvanor påverkats av coronakrisens ökade hemmasittande? För att ta reda på detta och mycket mer har branschorganisationen Livsmedelsföretagen låtit analysföretaget Demoskop göra en undersökning bland allmänheten på temat Mat och hälsa, vilken presenterades på en digital pressträff den 4 december 2020.

Stort intresse för vetenskapsseminarium om mat och hälsa

Den 20 november anordnade Livsmedelsföretagen ett välbesökt seminarium om mat och hälsa. Seminariet riktade sig till journalister och skribenter, och ca 60 personer kom för att lyssna på de tre talarna etnologen Malin Haawind, professor Rikard Landberg och med. dr. Elisabet Rytter.

Livsmedelsforskaren: ”Matångesten många känner är livsmedelsindustrins fel”

Andreas Håkansson är livsmedelsforskaren mot strömmen. Där andra slentrianmässigt kritiserar livsmedelsindustrin förklarar Andreas sakligt och faktabaserat fördelarna med storskalig livsmedelsproduktion. Han är aktuell med boken "Mat, myter och maskiner" och på Matdagen den 9 maj kommer han att medverka i panelsamtalet "Fritt från matångest". Läs vår intervju med Andreas och få ett smakprov av hans nya bok!