Boalt Bröd tog fullkornsvägen till en nyttigare smörgåstårta

När man tänker på nyttig mat är smörgåstårta, landgångar och räkmackor kanske inte det första som dyker upp i huvudet. Det vill Boalt Bröd ändra på, och därför har företaget utvecklat en smörgåsbotten med över 30 procent fullkorn och mindre sirap.

Boalt Bröds huvudprodukt är smörgåsbottnar som används både för smörgåstårtor och till räkmackor. Man kan hitta deras bottnar i dagligvaruhandelns frysdiskar men de viktigaste kunderna är delikatessdiskarna och storkök/restaurang. Sedan sju år är företaget baserat i Sölvesborg och Christian Nilsson är tredje generationen som driver bageri.

− Många älskar smörgåstårta men det är ganska få som förknippar den med nyttighet och hälsa. Det ville vi ändra på och göra något för folkhälsan. Vi blev inspirerade av Brödinstitutets arbete med fullkorn och började se om vi kunde ta fram en smörgåsbotten med så mycket fullkorn i att vi kan märka och marknadsföra den med fullkorn. Och givetvis utan att tappa i smak eller kvalitet, säger Christian.

För att få en smörgåsbotten som inte var för kompakt och hade den luftiga karaktär som krävs testade Boalt Bröd med olika fullkornsmjöl från olika kvarnar. Till slut hittade man ett finmalt fullkornsmjöl som gav en smörgåsbotten som både uppfyllde luftighet och kraven på fullkornsinehåll, utan att ge avkall på den goda smaken. Eftersom mjölet kom från Sverige kunde produkten även bli svenskmärkt, något som är viktigt för Boalt Bröd.

− Det krävdes en hel del utvecklingsarbete för att få fram en riktigt bra fullkornsbotten, men det var det värt. Nu har vi en produkt vi verkligen är stolta över och som kunderna verkar gilla. Vi har fått bra respons på lanseringen och försäljningen ökar sakta men säkert, säger Christian.

Boalt Bröd är Sveriges marknadsledande tillverkare av smörgåsbottnar och landgångsbröd. Företaget producerar bröd till mer än 500 000 smörgåstårtor om året med en stadigt växande efterfrågan.

Du kan läsa mer på Boalt Bröds hemsida: https://boaltsbrod.se/