Norrmejerier har minskat på sockret sedan 2004

Norrmejerier har länge arbetat proaktivt med mat- och hälsofrågor. Till exempel började de berika yoghurt och mjölk med extra D-vitamin redan 2014, fyra år innan det blev lag.

Redan 2004 implementerade Norrmejerier en sockerpolicy som bland annat säger att de alltid ska erbjuda ett naturellt alternativ inom fil- och yoghurtsortimenten och att sockret ska minskas där det går.

– För oss handlar det om att mjölk i sig är en bra, hälsosam och näringsrik bas som innehåller mineraler och vitaminer. Det handlar om näring, men också välbefinnande. Det gäller att erbjuda olika fett- och sockerhalter för att kunna vända oss till konsumentgrupper med olika behov, säger Anna-Karin Karlsson, hållbarhetsdirektör.

– Sockerpolicyn har hjälpt oss att hela tiden ha det top of mind i produktutvecklingen. När den infördes sänkte vi sockerinnehållet med upp till 25 procent. Idag har vi nästan halverat sockret i många produkter. Det kan vara en utmaning att få till en bra smak när sockerhalterna kommer ner på fem, sex procent, så vi har sänkt stegvis för att hitta rätt balans. Och vi märker att konsumenterna har hängt med. Vi började också deklarera andelen tillsatt socker på förpackningar 2004.