Lanemo Konditori och Bageri tror på många hälsobäckar små

För ägarna Anna och Ola Lanemo är det viktigt att kunna erbjuda ett brett utbud av både goda och hälsosamma produkter. Det anrika konditoriet i Linköping är ett bra exempel på att både små och stora livsmedelsföretag kan bidra till en bättre folkhälsa.

Lanemo Konditori och Bageri är ett av de populäraste konditorierna i Linköping. Verksamheten startade redan 1939 och drivs idag av den tredje generationen Lanemo, syskonen Anna och Ola. De drygt 20 anställda förser Linköpingsborna med kakor, bullar och konditorivaror samt matbröd och smörgåsar. Man säljer även till andra caféer, restauranger och företag runt om i Linköping.

– Vi är inte ett jättestort företag, men för oss är det ändå en självklarhet att göra vad vi kan för att bidra till bra matvanor. Många bäckar små heter det ju, och det tror jag mycket på. Alla bidrag, stora som små, är viktiga. Genom att vi bakar från grunden kan vi testa olika recept och ingredienser och få fram produkter som är lite mer hälsosamma men minst lika goda, säger Anna Lanemo.

När det gäller kondisvaror, bullar och kakor – dvs produkter som sätter guldkant på tillvaron – använder Lanemo gärna nötter och fröer för att göra dem nyttigare. Och i den mycket populära kardemummaknuten tillsätter man 15 % surdeg tillsammans med solrosfrön och mandel.

– Vi försöker också öka efterfrågan på bröd med fullkorn, och där jobbar vi på samma sätt som med kondisvaror. Vi testar oss fram med små förändringar och så ser vi vad som går hem hos kunderna. Att äta mer fullkorn är ju bland det bästa vi kan göra för att förbättra folkhälsan. Därför ser vi till att ha ett bra utbud av fullkornsbröd och berätta för kunderna om alla fördelar med fullkorn, säger Anna.

Om en kund inte har bestämt sig för vad de ska ha passar personalen på Lanemo på att lyfta fram just fullkornsbröd. Här tar man ofta hjälp av Brödinstitutets praktiska broschyr ”Tio snabba om fullkorn”.

Här kan du läsa mer om Lanemo Bageri och Konditori