Nestlé tar globalt grepp för bättre barnhälsa

Att se till att barnen får i sig näringsrik mat och rör på sig tillräckligt kan vara en rejäl utmaning. För att underlätta för föräldrar har Nestlé skapat det globala programmet Nestlé for Healthier Kids.

Näringsrik mat är nyckeln till en hälsosam utveckling för barn. Men teori är en sak medan praktik är en annan. Att uppmuntra barnen att äta mindre socker, mer fullkorn, grönsaker och frukt, se till att deras måltider är så näringsrika som möjligt och med olika proteinkällor – inklusive växtbaserade alternativ – kan vara minst sagt utmanande. För att underlätta för föräldrar i den mån det går har Nestlé skapat programmet Nestlé for Healthier Kids.

– Nestlé for Healthier Kids omfattar alla våra initiativ över hela världen för att främja barns hälsa. Det gör vi exempelvis genom att lansera fler näringsrika produkter, sprida kunskap om vad en näringsrik kost är och dela vardagliga tips och hälsosamma recept med föräldrar, säger Per Frank, Nordic Nutrition and Public Affairs Manager.

Nestlé arbetar sedan länge även med att förbättra de produkter som redan finns på marknaden:

  • På global nivå har Nestlé de senaste sju åren minskat innehållet av socker och salt med 14–15 procent i alla de produkter som inte möter WHO:s rekommendationer
  • I sina frukostflingor har Nestlé de senaste 18 åren minskat mängden socker med 20 procent, salt med 25 procent och ökat mängden fullkorn med 50 procent

Hälsan påverkas inte bara av vad vi äter men av många olika saker, till exempel fysisk aktivitet. För att ta ett helhetsgrepp samarbetar Nestlé for Healthier Kids sedan många år med de nationella friidrottsförbunden i Sverige, Norge och Finland. Tillsammans organiserar de idrottsklubbar för barn där barnen får röra sig och lära sig att äta hälsosamt. Friidrottsförbunden står för expertisen inom fysisk aktivitet och Nestlé inom nutrition. I Sverige kallas konceptet Nestléspelen och leds av Frida Hogstrand, barn- och ungdomsansvarig på Svenska Friidrottsförbundet.

– Nestléspelen ger barn över hela Sverige möjlighet att öka sin fysiska aktivitet och pröva på friidrott samtidigt som de lär sig hur man äter rätt. Nestlé är en uppskattad partner och ett välkommet stöd, speciellt under de tuffa tider vi genomlevt under pandemin, säger Frida.