Findus utvecklar hälsosam mat för äldre

Hälsosam mat ser olika ut för olika personer med olika behov. I Sverige lider cirka åtta procent av vuxna av tugg- och sväljsvårigheter, framförallt bland äldre eller personer med neurologisk sjukdom. Mer än 60 procent över 65 år är dessutom undernärda eller i riskzonen för att bli undernärda. Ewa Hansson, Special Foods Sales Manager på Findus och leg. dietist arbetar mot den här målgruppen, genom att erbjuda ett specialanpassat sortiment, information och utbildningar.

– För en äldre person som lider av undernäring eller som har svårt tugga och svälja är hälsosam mat något annat än för en person som är överviktig och har risk för hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes. Hälsa och mat kan se så olika ut beroende på vilken målgrupp man vänder sig till.

– På Findus Special Foods utbildar vi vård- och kökspersonal både gällande konsistensanpassad kost och i hur man ökar näringsvärdet i maten så att en liten portion innehåller så mycket energi och näring som möjligt. Vi lägger även stort fokus vid hur maten presenteras för matgästen så att den ser riktigt god och aptitlig ut.

– Sedan har vi en stor portfölj av olika produkter med olika konsistenser – från puréer som är helt släta till timbaler och grova patéer som är mjuka men ändå ger känslan av att ha något fast i munnen. Vår målsättning är att oavsett vad som står på menyn ska det kunna konsistensanpassas så att personer som behöver en annan konsistens på maten blir serverade samma maträtt som andra. Hemmalagade timbaler kan till exempel formas så att de påminner om vanlig mat och piffas till så att tallriken nästan ser likadan ut som för den som får den normala maten. Om ett boende serverar kokt lax med potatis och gröna ärtor kan personalen använda vår laxtimbal och ärttimbal och servera med potatismos och hollandaisesås. Vi har ett 26 olika timbaler och ett 30-tal puréer för att kunderna ska kunna erbjuda en så stor variation på matsedeln som möjligt, säger Ewa.