Hoppa till innehåll

Ursäkta röran! Vi utvecklar webbplatsen. Vi ber om överseende med detta. Mejla info@li.se om du vill rapportera ev felaktigheter.

Inbjudan: Workshop med EFSA om kontaminanter

Det är viktigt att svenska livsmedelsproducenter rapporterar in sina kontaminantanalyser till den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten EFSA. Den 16 september anordnar vi en workshop med EFSA och Livsmedelsverket om hur man rapporterar på bästa sätt. Anmäl dig idag!

PFAS och livsmedelsförpackningar

PFAS är ett samlingsnamn för kemikalier med kemiska egenskaper som gör att de ingår i vissa förpackningar. Enligt europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten EFSA är exponeringen av perfluorerade alkylföreningar (PFOS och PFOA) som kommer från mat så liten att det tolerabla dagliga intaget inte överskrids.

Falskt alarm om farorna med linfrön

EFSA har nyligen publicerat en riskvärdering av olika livsmedel som innehåller sk cyanogena glykosider, t ex bittermandlar och linfrön. EFSA:s slutsats är att det inte finns några allvarliga hälsorisker. Livsmedelsverket bör nu se över sina råd om linfrön, där man bland annat avråder helt från att äta krossade linfrön.