Hoppa till innehåll

Ursäkta röran! Vi utvecklar webbplatsen. Vi ber om överseende med detta. Mejla info@li.se om du vill rapportera ev felaktigheter.

Livsmedelsverket förstärker dialogen med branschen om EU-lagstiftning

Livsmedelsföretagen har under lång tid efterfrågat en mer systematisk samverkan mellan Livsmedelsverket och branschen när det gäller EU:s livsmedelslagstiftning. 2020 startade Livsmedelsverket samrådsgrupper på försök och dessa permanentas nu, något som välkomnas av Livsmedelsföretagens EU-expert Nicklas Amelin.

”Dimridåer för att försvara ett oligopol” – Livsmedelsföretagen och LRF i debattreplik till Svensk Handel och Visita

De få svenska dagligvarukedjorna utnyttjar sin makt för att pressa livsmedelsproducenterna med osunda affärsmetoder. Det skriver Anna-Karin Hatt, LRF, och Björn Hellman, Livsmedelsföretagen, i en replik efter att Svensk Handel och Visita i en debattartikel påstått att en svensk implementering av EU:s lagstiftning för schyssta metoder i affärskedjan, det så kallade UTP-direktivet, riskerar att försvaga lokala butiker och kaféer i förhandlingar med multinationella bolag. En premiss som helt enkelt inte stämmer, eftersom enskilda näringsidkare inte förhandlar direkt med stora producenterna utan köper genom centrala inköpsorganisationer.

Sverige måste bli bättre på att samråda med näringslivet inför EU-beslut

Över 95% av all livsmedelslagstiftning beslutas på EU-nivå. Sverige har varit med i EU i 25 år och har byggt upp en omfattande EU-kompetens. Trots detta finns det fortfarande stora brister i hur regeringen och myndigheterna förankrar sitt EU-arbete med berörda företag och branschorganisationer. Vår EU-expert Nicklas Amelin förklarar.

Aktuellt inom EU-lagstiftning

Valet till Europaparlamentet och bytet av EU-kommissionen (som dessutom drar ut på tiden) innebär ett något lägre tempo än vanligt i lagstiftningsarbetet på EU-nivå. Livsmedelsföretagens lagstiftningsexperter Marie Rydén och Nicklas Amelin sammanfattar här det viktigaste av det som är på gång just nu.

PFAS och livsmedelsförpackningar

PFAS är ett samlingsnamn för kemikalier med kemiska egenskaper som gör att de ingår i vissa förpackningar. Enligt europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten EFSA är exponeringen av perfluorerade alkylföreningar (PFOS och PFOA) som kommer från mat så liten att det tolerabla dagliga intaget inte överskrids.

Aktuellt inom livsmedelslagstiftning på EU-nivå

Våra experter Nicklas Amelin och Marie Rydén har sammanställt de viktigaste lagstiftningsnyheterna gällande bl a ekologiska produkter, kontaminanter, tillsatser, transfett, front of pack-märkning och krav på ökad FoU-transparens.

Feeder möter EU-kandidaterna: Jytte Guteland (S)

Den 26 maj är det val till EU-parlamentet. Vår podcast Feeder har träffat partiernas toppkandidater för att ta reda på deras syn på EU, vilka frågor de ska driva i Bryssel och vad de vill göra för livsmedelsindustrin. Turen har kommit till socialdemokraten Jytte Guteland, parlamentsledamot sedan 2014 och ensam svensk i Utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet. Jytte kommer även att delta i EU-debatten på Matdagen den 9 maj.