Hoppa till innehåll

Ursäkta röran! Vi utvecklar webbplatsen. Vi ber om överseende med detta. Mejla info@li.se om du vill rapportera ev felaktigheter.

Tove Larsson vald till kommittéordförande i FoodDrinkEurope

Livsmedelsföretagens näringspolitiske chef Tove Larsson blev nyligen vald till ordförande i FoodDrinkEuropes kommitté för nationella bransch- och delbranschorganisationer. Vi hörde av oss till Tove för att få reda på mer om vad det här spännande uppdraget innebär.

Skatt på engångsartiklar (SOU 2020:48) – Sammanfattning och analys

Regeringen beslutade i september 2019 att tillkalla en särskild utredare med uppdrag att lämna förslag på hur en skatt för att minska negativa miljöeffekter av engångsartiklar kan utformas. I augusti 2020 lämnade förordnad utredare Anders Bengtsson utredningens betänkande till regeringen. Nedan följer en kort sammanfattning och analys av Sara Sundquist, näringspolitisk expert på Livsmedelsföretagen.

Analys: Farm to fork och strategi för biologisk mångfald

Den 20 maj lade EU-kommissionen fram sin hett emotsedda livsmedelsstrategi för EU, kallad Farm to fork, tillsammans med en strategi för biologisk mångfald. Båda strategierna utgör delar i vad som kallas European Green Deal, ett brett initiativ för att driva på för en klimatomställning samt för miljömässig, social och ekonomisk hållbarhet. Läs vår EU-expert Nicklas Amelins analys.

Kommande EU-strategi för hållbara livsmedel – ”Farm to Fork Strategy”

EU:s hållbarhetsstrategi "Green Deal" är en prioriterad fråga för EU-kommissionen. Inom ramen för "den gröna given" kommer man även att lägga fram en strategi för hållbara livsmedelssystem med stora konsekvenser för livsmedelsindustrin. Vår EU-expert Nicklas Amelin förklarar vad "Farm to Fork" handlar om, hur vi arbetar med strategin och hur processen ser ut framåt.

Aktuellt inom EU-lagstiftning

Valet till Europaparlamentet och bytet av EU-kommissionen (som dessutom drar ut på tiden) innebär ett något lägre tempo än vanligt i lagstiftningsarbetet på EU-nivå. Livsmedelsföretagens lagstiftningsexperter Marie Rydén och Nicklas Amelin sammanfattar här det viktigaste av det som är på gång just nu.

Efter EU-valet: så arbetar vi i Bryssel

95% av all livsmedelsrelaterad lagstiftning kommer från EU, och därför är Livsmedelsföretagen på plats i Bryssel för att bevaka och informera i viktiga frågor för våra medlemmar. Vår EU-expert Nicklas Amelin rapporterar om hur han arbetar för att skapa goda relationer till de svenska parlamentsledamöterna, varav 16 st är nya på jobbet.

Uppdaterade riktlinjer för ekologisk produktion

Nu är den nya versionen av nationella riktlinjer för ekologisk produktion, version 5 – 2019, publicerad. Livsmedelsföretagen och två av våra medlemsföretag har deltagit i arbetet med att uppdatera riktlinjerna.

Aktuellt inom livsmedelslagstiftning på EU-nivå

Våra experter Nicklas Amelin och Marie Rydén har sammanställt de viktigaste lagstiftningsnyheterna gällande bl a ekologiska produkter, kontaminanter, tillsatser, transfett, front of pack-märkning och krav på ökad FoU-transparens.