Hoppa till innehåll

Ursäkta röran! Vi utvecklar webbplatsen. Vi ber om överseende med detta. Mejla info@li.se om du vill rapportera ev felaktigheter.

Inbjudan: Matsvinnsdagen 2021 – rädda frukt och grönt

På Matsvinnsdagen den 29 september kl 08.30-10.00 anordnar Matsvinnsnätverket ett digitalt seminarium med information, fakta och inspiration om hur vi kan minska matsvinnet av frukt och grönsaker. Medverkande är representanter från hela livsmedelskedjan, från producent till konsument, inklusive Orkla Food Sverige och Rescued.

Så kan vi minska matsvinnet – Tre frågor till Sara Sundquist

Matsvinn är ett resursslöseri med stor miljöpåverkan. För att uppmärksamma detta antogs förra året den 29 september som"The International Day of Awareness of Food Loss and Waste", eller "Internationella matsvinnsdagen" på svenska. Under dagen pågår aktiviteter och engagemang världen världen över för att uppmärksamma mål 12.3 i Agenda 2030 - att tillsammans hitta lösningar för att halvera det globala matsvinnet. Vi ställde tre korta frågor till hållbarhetsansvarige Sara Sundquist om matsvinn!

Anslut företaget till överenskommelsen om minskat matsvinn

Nu börjar den frivilliga överenskommelsen för matsvinn, enligt samma modell som det brittiska Wrap, äntligen få sin form. Lanseringen blir den 12 mars och vi uppmanar våra medlemsföretag att ansluta sig till överenskommelsen.

Livsmedelsverkets vintermöte – referat och kommentarer

Den 14 mars var det dags för Livsmedelsverkets årliga Vintermöte, denna gång med temat ”Hållbar mat i en föränderlig värld”. Några av ämnena som avhandlades var EAT-Lancetrapporten, undernäring bland äldre, dricksvatten, matsvinn och säkerhet, företagens hållbarhetsarbete och Nyckelhålet. Livsmedelsföretagen var givetvis på plats.

Nytt initiativ om samverkan mot matsvinn

Går det att skapa ett nationellt, frivilligt åtagande för att minska matsvinnet? Ja, det tror i alla fall det svenska miljöinstitutet IVL. Vår hållbarhetsexpert Sara Sundquist deltog nyligen i en workshop där IVL presenterade en projektplan med inspiration från det framgångsrika brittiska initiativet WRAP.