Hoppa till innehåll

Ursäkta röran! Vi utvecklar webbplatsen. Vi ber om överseende med detta. Mejla info@li.se om du vill rapportera ev felaktigheter.

Samhällsviktig verksamhet: förbered företaget och informera medarbetarna

Livsmedel är en samhällsviktig funktion som måste fungera. I en kris är personal som arbetar i produktion av livsmedel prioriterad när det gäller barnomsorg. Det är kommunerna som ansvarar för att identifiera vem som behöver barnomsorg. För att underlätta den här processen är det viktigt att företagen informerar sina medarbetare om deras samhällsviktiga uppgift.

Planering av samhällsviktig verksamhet

Enligt regeringen är hela livsmedelskedjan – primärproduktion, förädling, distribution, lager och försäljning – samhällsviktig. För att det ska finnas mat framöver behöver företagens verksamhet fortsätta i så hög utsträckning som möjligt. Informationen om vad detta innebär rent praktiskt är än så länge knapphändig, men företagen bör redan nu börja planera så gott det går.

Regeringen: Livsmedelssektorn är samhällsviktig

I fredags beslutade regeringen att klassificera 12 samhällssektorer, inklusive livsmedel, som samhällsviktiga. Personer som arbetar inom sektorerna ska känna sig trygga med att det kommer finnas omsorg i den utsträckning som behövs för att upprätthålla den samhällsviktiga verksamheten. Vi uppdaterar den här texten allt eftersom det kommer mer information.

Coronakrisen: Livsmedelsföretagen i regelbundna möten med regeringen

Livsmedelsföretagen har tät kontakt med regeringen och myndigheterna med anledning av coronakrisen. Tidigare i veckan överlämnade vi vår kravlista med åtgärder, och på torsdagens möte med statssekreterare Per Callenberg underströk vi, LRF och Svensk Dagligvaruhandel vårt gemensamma krav på att livsmedelssektorn måste klassas som samhällsviktig.