Hoppa till innehåll

Ursäkta röran! Vi utvecklar webbplatsen. Vi ber om överseende med detta. Mejla info@li.se om du vill rapportera ev felaktigheter.

Nya kurser – Värt att veta om plast – del 1 och del 2

Jobbar du med livsmedel och vill lära dig allt om plast? Då kan du i höst gå den kostnadsfria kursen "Värt att veta om plast" som arrangeras av Polymercentrum och IKEM. Kursen sker digitalt, ges under flera tillfällen och finns även som fortsättningskurs.

Skatt på engångsartiklar (SOU 2020:48) – Sammanfattning och analys

Regeringen beslutade i september 2019 att tillkalla en särskild utredare med uppdrag att lämna förslag på hur en skatt för att minska negativa miljöeffekter av engångsartiklar kan utformas. I augusti 2020 lämnade förordnad utredare Anders Bengtsson utredningens betänkande till regeringen. Nedan följer en kort sammanfattning och analys av Sara Sundquist, näringspolitisk expert på Livsmedelsföretagen.

Förpackningar fortsatt grundlagsskyddade

Den statliga utredningen som haft i uppdrag att se över olika aspekter av tryck- och yttrandefriheten har den 18 augusti lämnat sitt förslag till justitieminister Morgan Johansson. I utredningen föreslås att förpackningar fortsatt ska vara grundlagsskyddade.

Pack Point Nordic 2020

Förpackningar har gått från att vara något som många av oss tar för givet till att bli en av de mest omdebatterade och spännande frågorna inom branschen. Den 28 maj är det dags för årets upplaga av Pack Point Nordic, Nordens mest heltäckande förpackningskonferens, och Livsmedelsföretagen är stolt samarbetspartner. Anmäl dig idag!
Plast

Företagsenkät: Hur kan vi öka återvinningen av plastavfall?

I dag uppkommer omkring 1,6 miljoner ton plastavfall i Sverige varje år. Mindre än tio procent materialåtervinns. Forskningsinstitutet RISE driver ett projekt med syftet att öka återvinningen av plastavfall, och nu efterlyser de mer information från industrin via en enkät som stänger den 20 december.

Coca-Cola Sverige först i världen med 100% återvunnen plast

I januari 2020 börjar Coca-Cola Sverige att ställa om sin produktion till enbart återvunnen plast i samtliga PET-flaskor. Omställningen kommer att minska användningen av nyproducerad plast med cirka 3 500 ton per år. Nyheten presenterades vid en pressträff på Coca-Colas produktionsanläggning i Jordbro under eftermiddagen.

Livsmedelsindustrin tar täten med hållbara förpackningar

På Pack Point Nordic den 16 maj presenterade våra medlemsföretag Löfbergs, Norrmejerier och Findus hur de arbetar med att få fram smartare och mer miljöanpassade och klimatvänliga förpackningar. Vår näringspolitiske expert Marie Rydén var givetvis där och antecknade flitigt.

”Coca-Cola är mitt i resan till att bli ett komplett dryckesföretag”

Häromdagen var Coca-Cola European Partners nya Sverige-vd Sofie Eliasson Morsink på besök hos Livsmedelsföretagen. Vi fick en pratstund med Sofie om hennes första tid som vd, företagets hållbarhetsarbete, hur man jobbar med sockerfrågan, dryckesjättens första nya burkmodell på 47 år och mer.

Allt du behöver veta om regeringens plastutredning

Livsmedelsföretagens näringspolitiska expert Marie Rydén har läst den 500 sidor långa plastutredningen som Åsa Stenmarck tagit fram till miljöministern. Marie har identifierat de för livsmedelsindustrin mest relevanta delarna i utredningen och sammanfattat dem.