Hoppa till innehåll

Ursäkta röran! Vi utvecklar webbplatsen. Vi ber om överseende med detta. Mejla info@li.se om du vill rapportera ev felaktigheter.

Avgift införs från 1 juni för att ansöka om skyddade beteckningar

Från och med den 1 juni 2021 kommer Livsmedelsverket att ta ut avgifter för handläggningen av ansökan om registrering av skyddade (bl a geografiska) beteckningar och för samrådsbegäran om status för nytt livsmedel. De företag som planerar att skicka in en ansökan behöver därför göra detta senast den 31 maj om man inte ska behöva betala avgiften.

Positionspapper: Livsmedelsföretagen och Farm to Fork

EU:s livsmedelsstrategi Farm to Fork lades fram av EU-kommissionen i maj 2020. I samband med vårt arbete med strategin har Livsmedelsföretagen tagit fram ett positionspapper där vi klargör vår syn på strategin och kommer med konkreta förslag på hur den kan förbättras till gagn för hela livsmedelssektorn.

Analys: Farm to fork och strategi för biologisk mångfald

Den 20 maj lade EU-kommissionen fram sin hett emotsedda livsmedelsstrategi för EU, kallad Farm to fork, tillsammans med en strategi för biologisk mångfald. Båda strategierna utgör delar i vad som kallas European Green Deal, ett brett initiativ för att driva på för en klimatomställning samt för miljömässig, social och ekonomisk hållbarhet. Läs vår EU-expert Nicklas Amelins analys.

EU:s Farm to Fork-strategi och lärdomar från coronakrisen

I slutet av mars skulle EU-kommissionen presentera livsmedelsstrategin Farm to Fork men på grund av coronakrisen sköts lanseringen upp. Nu ser det ut som att strategin läggs fram redan nästa vecka, och med en del kontroversiella förslag. Vår EU-expert Nicklas Amelin rapporterar om den senaste utvecklingen i Bryssel.

Höjdpunkter från vår dag i Almedalen!

Den 3 juli anordnade Livsmedelsföretagen tre fullsatta seminarier i Almedalen med deltagande av bla landsbygdsminister Jennie Nilsson, civilminister Ardalan Shekarabi, generaldirektörer, vd:ar och andra ledande experter och beslutsfattare. Se våra korta filmer med höjdpunkter från de spännande samtalen.

Statliga matkassar, framtida exportsuccéer och en handlingskraftig livsmedelsstrategi

Den 3 juli tog Livsmedelsföretagen och den svenska livsmedelsindustrin över Almedalen. I en vacker trädgård mitt i Visby anordnade vi tre tankeväckande seminarier om angelägna frågor. Bland deltagarna återfanns landsbygdsminister Jennie Nilsson, civilminister Ardalan Shekarabi, GD:ar, VD:ar och andra ledande experter, opinionsbildare och beslutsfattare.