fbpx
Hoppa till innehåll

Ursäkta röran! Vi utvecklar webbplatsen. Vi ber om överseende med detta. Mejla info@li.se om du vill rapportera ev felaktigheter.

Rytter ryter: Släng inte ut nutritionsbarnet med klimatvattnet!

Vår nutritions- och forskningsexpert Elisabet Rytter ställer sig frågan ”Är vi hälsosamt hållbara?”. Hon oroas av att nutritionen ofta glöms bort i hållbarhetsarbetet, och att behovet av snabb action utan ordentlig kunskap kan leda till oönskade effekter.

Ny uppförandekod för hållbarhet i livsmedelsbranschen lanseras 5 juli

Som en del av EU:s nya livsmedelsstrategi ”Farm to fork” kommer en frivillig uppförandekod för livsmedelsbranschen att lanseras på måndag den 5 juli. Koden riktar sig främst till leden i livsmedelskedjan som ligger mellan primärproducenter och konsumenter, dvs förädlingsindustrin, dagligvaruhandeln och restaurang/storkök.

Analys: Farm to fork och strategi för biologisk mångfald

Den 20 maj lade EU-kommissionen fram sin hett emotsedda livsmedelsstrategi för EU, kallad Farm to fork, tillsammans med en strategi för biologisk mångfald. Båda strategierna utgör delar i vad som kallas European Green Deal, ett brett initiativ för att driva på för en klimatomställning samt för miljömässig, social och ekonomisk hållbarhet. Läs vår EU-expert Nicklas Amelins analys.

80 miljoner kr för att göra Sveriges livsmedelssystem mera hållbart

Stiftelsen för miljöstrategisk forskning (Mistra) beviljar medel till ett nytt forskningsprogram med fokus på ett hållbart och resilient livsmedelssystem, Mistra Food Futures. Programmet leds och samordnas av SLU i samarbete med bl.a. forskningsinstitutet RISE, Stockholm Resilience Centre och Livsmedelsföretagen.

Pack Point Nordic 2020

Förpackningar har gått från att vara något som många av oss tar för givet till att bli en av de mest omdebatterade och spännande frågorna inom branschen. Den 28 maj är det dags för årets upplaga av Pack Point Nordic, Nordens mest heltäckande förpackningskonferens, och Livsmedelsföretagen är stolt samarbetspartner. Anmäl dig idag!

Anslut företaget till överenskommelsen om minskat matsvinn

Nu börjar den frivilliga överenskommelsen för matsvinn, enligt samma modell som det brittiska Wrap, äntligen få sin form. Lanseringen blir den 12 mars och vi uppmanar våra medlemsföretag att ansluta sig till överenskommelsen.
Plast

Företagsenkät: Hur kan vi öka återvinningen av plastavfall?

I dag uppkommer omkring 1,6 miljoner ton plastavfall i Sverige varje år. Mindre än tio procent materialåtervinns. Forskningsinstitutet RISE driver ett projekt med syftet att öka återvinningen av plastavfall, och nu efterlyser de mer information från industrin via en enkät som stänger den 20 december.

Coca-Cola Sverige först i världen med 100% återvunnen plast

I januari 2020 börjar Coca-Cola Sverige att ställa om sin produktion till enbart återvunnen plast i samtliga PET-flaskor. Omställningen kommer att minska användningen av nyproducerad plast med cirka 3 500 ton per år. Nyheten presenterades vid en pressträff på Coca-Colas produktionsanläggning i Jordbro under eftermiddagen.

Den svenska livsmedelsindustrin lanserar gemensamt hållbarhetsmanifest

Tillsammans med näringsminister Ibrahim Baylan lanserar den svenska livsmedelsindustrin idag ett gemensamt hållbarhetsmanifest med fem åtaganden för en hållbar och livskraftig svensk livsmedelsproduktion. Åtagandena gäller fossilfri produktion och transport, halverat matsvinn, återvinningsbara förpackningar, goda leverantörsvillkor och effektivare vattenanvändning.

Livsmedelsverkets vintermöte – referat och kommentarer

Den 14 mars var det dags för Livsmedelsverkets årliga Vintermöte, denna gång med temat ”Hållbar mat i en föränderlig värld”. Några av ämnena som avhandlades var EAT-Lancetrapporten, undernäring bland äldre, dricksvatten, matsvinn och säkerhet, företagens hållbarhetsarbete och Nyckelhålet. Livsmedelsföretagen var givetvis på plats.

Allt du behöver veta om regeringens plastutredning

Livsmedelsföretagens näringspolitiska expert Marie Rydén har läst den 500 sidor långa plastutredningen som Åsa Stenmarck tagit fram till miljöministern. Marie har identifierat de för livsmedelsindustrin mest relevanta delarna i utredningen och sammanfattat dem.