Hoppa till innehåll

Ursäkta röran! Vi utvecklar webbplatsen. Vi ber om överseende med detta. Mejla info@li.se om du vill rapportera ev felaktigheter.

Hur ser hösten ut på EU-nivå?

Vad händer på EU-nivå? Hur fortlöper arbetet med Farm to Fork-strategin? Och hur har Ursula von der Leyens första år som kommissionens ordförande påverkats av coronakrisen? Vi ställde några snabba frågor inför hösten till EU-expert Nicklas Amelin.

Analys: Farm to fork och strategi för biologisk mångfald

Den 20 maj lade EU-kommissionen fram sin hett emotsedda livsmedelsstrategi för EU, kallad Farm to fork, tillsammans med en strategi för biologisk mångfald. Båda strategierna utgör delar i vad som kallas European Green Deal, ett brett initiativ för att driva på för en klimatomställning samt för miljömässig, social och ekonomisk hållbarhet. Läs vår EU-expert Nicklas Amelins analys.

EU:s Farm to Fork-strategi och lärdomar från coronakrisen

I slutet av mars skulle EU-kommissionen presentera livsmedelsstrategin Farm to Fork men på grund av coronakrisen sköts lanseringen upp. Nu ser det ut som att strategin läggs fram redan nästa vecka, och med en del kontroversiella förslag. Vår EU-expert Nicklas Amelin rapporterar om den senaste utvecklingen i Bryssel.

Uppdateringar om covid-19 ur ett EU-perspektiv

Hur påverkar coronakrisen EU-arbetet i Bryssel? Hur går det med Farm to Fork-strategin och andra EU-initiativ? Vår EU-expert Nicklas Amelin går igenom det aktuella läget.

Coronakrisen: Så arbetar vi på EU-nivå för att hjälpa företagen

Livsmedelsföretagen för en mycket nära dialog med regeringen och myndigheterna under den här svåra tiden för våra medlemsföretag. Samtidigt arbetar vi lika intensivt på EU-nivå för att säkerställa att livsmedelsindustrin får det stöd den behöver för att kunna fortsätta producera mat och dryck under tiden som krisen pågår.

Kommande EU-strategi för hållbara livsmedel – ”Farm to Fork Strategy”

EU:s hållbarhetsstrategi "Green Deal" är en prioriterad fråga för EU-kommissionen. Inom ramen för "den gröna given" kommer man även att lägga fram en strategi för hållbara livsmedelssystem med stora konsekvenser för livsmedelsindustrin. Vår EU-expert Nicklas Amelin förklarar vad "Farm to Fork" handlar om, hur vi arbetar med strategin och hur processen ser ut framåt.

Sverige måste bli bättre på att samråda med näringslivet inför EU-beslut

Över 95% av all livsmedelslagstiftning beslutas på EU-nivå. Sverige har varit med i EU i 25 år och har byggt upp en omfattande EU-kompetens. Trots detta finns det fortfarande stora brister i hur regeringen och myndigheterna förankrar sitt EU-arbete med berörda företag och branschorganisationer. Vår EU-expert Nicklas Amelin förklarar.

Efter EU-valet: så arbetar vi i Bryssel

95% av all livsmedelsrelaterad lagstiftning kommer från EU, och därför är Livsmedelsföretagen på plats i Bryssel för att bevaka och informera i viktiga frågor för våra medlemmar. Vår EU-expert Nicklas Amelin rapporterar om hur han arbetar för att skapa goda relationer till de svenska parlamentsledamöterna, varav 16 st är nya på jobbet.

Aktuellt inom livsmedelslagstiftning på EU-nivå

Våra experter Nicklas Amelin och Marie Rydén har sammanställt de viktigaste lagstiftningsnyheterna gällande bl a ekologiska produkter, kontaminanter, tillsatser, transfett, front of pack-märkning och krav på ökad FoU-transparens.