Hoppa till innehåll

Ursäkta röran! Vi utvecklar webbplatsen. Vi ber om överseende med detta. Mejla info@li.se om du vill rapportera ev felaktigheter.

Våga anmäla otillbörliga handelsmetoder

UTP-lagen har varit i kraft sedan november 2021 men livsmedelskedjan präglas fortfarande av snedvriden konkurrens. Om du misstänker att du utsätts för otillbörliga handelsmetoder är det av yttersta vikt att du kontaktar Konkurrensverkets tillsynsenhet. Du kan givetvis vara anonym.

Nu träder UTP-lagen i kraft

Den 1 november trädde lagen om otillbörliga handelsmetoder i livsmedelskedjan i kraft. Konkurrensverket är tillsynsmyndighet och står redo att svara på frågor och ta emot anmälningar. Livsmedelsföretagen erbjuder våra medlemsföretag stöd och rådgivning.

Jennie Nilsson om UTP-lagen: ”Kommer att gynna hela livsmedelskedjan”

Landsbygdsminister Jennie Nilsson har varit ansvarig i regeringen för implementeringen av EU:s UTP-direktiv. Efter flera års hårt arbete är den svenska UTP-lagen nu äntligen på plats. Vi hörde av oss till ministern med några frågor för att få hennes syn på lagen och vad som väntar framöver.

Detta innebär lagen mot otillbörliga handelsmetoder för dig som leverantör

Drygt 1,5 år efter det att utredningen om genomförandet av UTP-direktivet presenterades så har riksdagen antagit den nya UTP-lagen. Det innebär att ett antal otillbörliga handelsmetoder inom livsmedelskedjan förbjuds från och med den 1 november. I den här artikeln går vi igenom vad lagen innebär för dig som är leverantör.