Vidare finns 2002 års lag om förbud mot diskriminering av deltidsarbetande arbetstagare och arbetstagare med tidsbegränsad anställning.
Härutöver finns det även i Föräldraledighetslagen ett missgynnandeförbud avseende föräldralediga som kan betraktas som en form av diskrimineringsförbud.
En arbetsgivare får inte diskriminera den som är
- arbetstagare
- gör en förfrågan om eller söker arbete
- söker eller fullgör praktik
- står till förfogande för att utföra eller utför arbete som inhyrd eller inlånad arbetskraft
Diskrimineringsförbudet
Diskrimineringsförbudet gäller också om arbetsgivaren genom skäliga stöd- och anpassningsåtgärder kan se till så att en anställd, arbetssökande eller en yrkespraktikant med ett funktionshinder kommer i en jämförbar situation med personer utan funktionshinder.
Från och med 1 januari 2015 innehåller diskrimineringslagen en ny diskrimineringsgrund: bristande tillgänglighet. Med bristande tillgänglighet avses, mycket kortfattat, att en person med en funktionsnedsättning missgynnas genom att skäliga åtgärder för tillgänglighet inte har vidtagits för att den personen ska komma i en jämförbar situation med personer utan sådan funktionsnedsättning.Ytterligare information om den nya diskrimineringsgrunden finns i Cirkulär: Nyheter (2015).