Hoppa till innehåll

Ursäkta röran! Vi utvecklar webbplatsen. Vi ber om överseende med detta. Mejla info@li.se om du vill rapportera ev felaktigheter.

Kärvt läge i avtalsförhandlingarna

Kollektivavtalsförhandlingarna om nya avtal inom industrin mellan bland andra Livsmedelsföretagen och de fackliga motparterna kärvar. Efter intensiva och långa förhandlingsdagar under förra helgen och i veckan har det visat sig att parterna står långt ifrån varandra.

Livsmedelsföretagen accepterar OpO:s förslag om avtalsvärde på 4,5 % över tre avtalsperioder

Livsmedelsföretagen lämnade tisdag den 20 oktober kl. 13.00 svar till industrins Opartiska Ordföranden (OpO) på den hemställan dessa lämnat med förslag på bland annat lönenivåer. OpO:s hemställan utgår från en 29-månaders avtalsperiod från den 1 november 2020 till och med den 31 mars 2023 med ett totalt avtalsvärde på 4,5 procent fördelat över tre avtalsperioder.

Stort intresse för digitalt ekonomiseminarium

Över trehundra personer ville lyssna när IKEM, Industriarbetsgivarna, Livsmedelsföretagen och Teknikföretagen bjöd in till webbinarium tillsammans med Rud Pedersen Public Affairs. Det digitala ekonomiseminariet kretsade kring avtalsrörelsens förutsättningar, i skuggan av coronakrisen. ― Det är en stor ekonomisk chock för världsekonomin. Det är lite som i depressionen, kris och teknikskiften samtidigt, sa tidigare finansminister Anders Borg.

Feeder: Allt du velat veta om avtalsrörelsen men aldrig vågat fråga

I vår ska nya kollektivavtal tecknas. Arbetsvillkor och löner för 2,8 miljoner löntagare ska förhandlas. Avtalsrörelsen är redan igång och den 20 december överlämnar facken och arbetsgivarna sina formella krav. Vår podcast Feeder bjöd in Livsmedelsföretagens förhandlingschef Henrik van Rijswijk och Vivels vd Stefan Fritzdorf för att höra hur avtalsrörelsen går till, vad som står på spel och vilka förväntningar och farhågor företagen har.

Henrik van Rijswijk: ”Industrifackens krav verklighetsfrämmande”

”Jag är allvarligt bekymrad över de verklighetsfrämmande kraven från facken inom industrin. Kraven utgör ett hot mot stabiliteten på den svenska arbetsmarknaden i allmänhet och mot livsmedelsbranschen i synnerhet”, säger Livsmedelsföretagens förhandlingschef Henrik van Rijswijk i en kommentar till lönekraven som facken inom industrin presenterade den 4 november.

Konjunkturnedgång, global osäkerhet och sämre produktivitet kommer prägla avtalsrörelsen

En tydlig konjunkturavmattning, en svag krona, ett irrelevant inflationsmål, stort behov av strukturella reformer, sjunkande produktivitet och ett breddat Industriavtal. Det är några av sakerna som diskuterades på seminariet ”Globalt eller lokalt – vad avgör lönesättningen?” med experter från bl.a. SEB, Konjunkturinstitutet och Medlingsinstitutet.

Ekonomiseminarium om förutsättningarna inför avtalsrörelsen

Våren 2020 ska löner och arbetsvillkor och löner för 2,8 miljoner löntagare förhandlas. Men vilka är egentligen förutsättningarna inför avtalsrörelsen? Den 21 oktober kommer detta att diskuteras och debatteras av sex stycken ekonomiska experter, däribland Livsmedelsföretagens chefekonom Carl Eckerdal.

Behöver du en livsmedelsexpert till ditt evenemang i Almedalen?

Livsmedelsföretagen har experter inom allt från näringspolitik, ekonomi, hållbarhet och lagstiftning till EU, FoU, nutrition, arbetsrätt och livsmedelsexport. Vi ställer gärna upp i seminarier och debatter som berör livsmedel, livsmedelsindustrin och företagande. Hör av dig!

Ekonomiskt lunchseminarium med Anders Borg den 13 maj

Hur påverkas Sverige när ekonomin bromsar in efter flera år av högkonjunktur? Vad betyder det för Sverige som industriland? Välkommen till ett lunchseminarium den 13 maj om industrins ekonomiska förutsättningar med Anders Borg som huvudtalare.