fbpx
Hoppa till innehåll

En hållbar och mindre sårbar livsmedelskedja – Sammanfattning av riksdagsseminarium

Den 22 oktober anordnades ett digitalt samtal om hur vi får en mer konkurrenskraftig livsmedelskedja och hur EU-direktivet om otillbörliga handelsmetoder i livsmedelskedjan (UTP) bäst genomförs. Ulrika Heie, Centerpartiet, ordförande i Miljö- och jordbruksutskottet välkomnade till ett samtal som modererades av tidigare jordbruksminister, Ann-Christin Nykvist. Nedan följer en ihopklippt sammanfattning av webbinariet.

Öppnat för export av fläskköttsprodukter till Filippinerna

I livsmedelsstrategin beslutades satsningar för att öka svensk livsmedelsexport. Ett av de fokus som ingått i denna satsning är att öka mängden så kallade exportgodkännanden för svenska livsmedel och jordbruksvaror. Detta fokus har nu givit resultat, då Filippinerna öppnar för import av svenska fläskköttsprodukter. Livsmedelsföretagen ser positivt på detta och hoppas på fortsatt arbete för att öppna fler marknader för svenska livsmedel.

Coronasmäll för svensk livsmedelsindustri

Årets andra kvartal bjöd på en splittrad utveckling för svensk livsmedelsindustri. Den inhemska försäljningen nådde samma nivåer som under motsvarande period 2019 medan exporten sjönk till rekordlåga indexnivåer. Ett glädjepiller var dock att norrmännen tröstköpte svenska livsmedel i Norge när de förhindrats passera gränsen till Sverige för att handla. Totalt har svensk livsmedelsproduktion – i motsats till vad många trott – minskat under coronakrisen. Detta enligt Livsmedelsföretagens konjunkturundersökning för andra kvartalet 2020.