Hoppa till innehåll

Det blir ett blågult julbord i år: Ursprung och kvalitet viktigare än pris för första gången sedan 2021

Är vi på väg ut ur lågkonjunkturen? För första gången sedan 2021 är priset på julmaten mindre viktigt än att den är från Sverige och av hög kvalitet. Julskinkans nedåtgående trend är bruten, 1 av 3 AI-användare kommer ta hjälp av chatbotar för att planera julfirandet och 9 av 10 svenskar har sill på julbordet. Detta är några av nyheterna i Livsmedelsföretagens stora julmatsundersökning.

Svenska livsmedelsproducenter kläms åt mellan handeln och politiken

Köpkraften ökar men de svenska livsmedelsproducenternas försäljning fortsätter minska. Inför den kommande matmomssänkningen har handeln och regeringen gjort klart att man inte kommer acceptera höjda priser, samtidigt som producentledets kostnader för bland annat förpacknings-, nedskräpnings- och elnätsavgifter ökar dramatiskt. Det är några av nyheterna i Livsmedelsföretagens konjunkturbrev för Q3 2025.

Läckta uppgifter: Kommissionen förbereder långtgående förslag om processade livsmedel i ny hälsoplan

EU-kommissionen väntas den 16 december presentera sin nya EU Cardiovascular Health Plan, ett initiativ som ska stärka det EU-gemensamma arbetet mot hjärt- och kärlsjukdomar. Livsmedelsföretagen stödjer målet att förbättra folkhälsan, men den läckta version som nu cirkulerar innehåller flera långtgående förslag som väcker frågor om vetenskaplig grund, proportionalitet och praktisk genomförbarhet.