Hoppa till innehåll

Ursäkta röran! Vi utvecklar webbplatsen. Vi ber om överseende med detta. Mejla info@li.se om du vill rapportera ev felaktigheter.

Chefekonom om Anderssons matutspel: ”Djup okunskap”

Statsminister Magdalena Andersson (S) oroar sig för att matleverantörer passar på att höja priserna. Men uttalandet möter nu hård kritik. ”Det tyder på en djup okunskap om hur marknaden fungerar”, säger Carl Eckerdal, chefekonom Livsmedelsföretagen, till P1 Morgon.

Rytter reflekterar: Oprocessade klassificeringssystem

Att använda ett trubbigt begrepp som ”ultraprocessat” riskerar att vilseleda och helt i onödan oroa konsumenterna. Elisabet Rytter, forsknings- och nutritionsansvarig på Livsmedelsföretagen, efterlyser mer vetenskaplig stringens och mindre godtycklighet när det gäller hur vi pratar om den komplexa kopplingen mellan mat och hälsa.

Anmäl dig till våra utskickslistor + digitalt seminarium 16/9

Jobbar du på ett medlemsföretag och vill ta del av riktad information från våra näringspolitiska experter? Då ska du skriva upp dig på våra utskickslistor. Den 16 september anordnar vi ett digitalt seminarium om utskicken och vilken sorts information du som medlem kan få från oss.

Politikerna överens: Alla vill se en uppdaterad livsmedelsstrategi

Två månader kvar till valet, då är partierna överens om en sak: Den fem år gamla livsmedelsstrategin behöver uppdateras. Det var ett tydligt besked som samtliga politiker gav på LRFs och Livsmedelsföretagens seminarium om framtidens livsmedelsförsörjning.

Debatt: Säkra kompetens i svensk köttindustri

Efterfrågan på svenskt kött är stor och det behövs fler styckare och slaktare. Men Arbetsförmedlingens ovilja att lyssna på företagens behov hotar nu hela Sveriges kött- och charkproduktion. Trots upprepade varningar från branschen agerar inte den ansvarige ministern Eva Nordmark, skriver Magnus Därth Vd Kött och Charkföretagen och Björn Hellman Vd Livsmedelsföretagen.

Nytt nummer av Framtidens hållbara matsystem

Vad har en politisk färdplan, FoodDrinkEurope, CRISPR, en finsk försvarsminister, proteinvågor, en docent i livsmedelsteknik och LRF:s vd Anna Karin Hatt gemensamt? De är alla med i den fjärde utgåvan av hållbarhetsmagasinet Framtidens hållbara matsystem som nu finns att läsa digitalt och kostnadsfritt.

Samarbete för minskat matsvinn

Ungefär en tredjedel av all mat som produceras slängs i stället för att ätas upp. För att motverka det finns Samarbete för minskat matsvinn, som är en frivillig överenskommelse mellan aktörerna i livsmedelsbranschen och staten. Intresset för att vara med ökar stadigt, det visar den just publicerade årsrapporten.

Använder ditt företag gas? Hör av dig till Livsmedelsföretagen

Många livsmedelsproducenter använder sig av gas. Givet det oroliga världsläget kan tillgången på gas komma att variera, med konsekvenser för livsmedelsproduktionen. Om ditt företag använder gas får du gärna höra av dig till Patrik Strömer på Livsmedelsföretagen.

Ny lag om tobaksfria nikotinprodukter

Veckan före midsommar fattade Riksdagen beslut om ny lagstiftning för tobaksfria nikotinprodukter. I korthet innebär lagen att livsmedelsgodkända smaktillsatser är godkända, att det införs en lagstadgad åldersgräns på 18 år och att produkterna måste ha hälsovarningar.

Förslaget: Inrätta nationell ”insatsstyrka” mot matfusk

Regeringen tillsätter en utredning för stärkt offentlig kontroll av fusk i livsmedelskedjan. Uppdraget påbörjas den 1 september och skall redovisas 29 februari 2024. Livsmedelsföretagen välkomnar utredningen och föreslår en "insatsstyrka" mot matfusk enligt dansk modell.