Hoppa till innehåll

Ursäkta röran! Vi utvecklar webbplatsen. Vi ber om överseende med detta. Mejla info@li.se om du vill rapportera ev felaktigheter.

Vinnova: Det behövs ett nytt recept för matsystemet

Vill ni vara en länk i kedjan som drar matsystemet i en mer hållbar riktning? Nu öppnar möjligheten att vara med i Vinnovas nya insats där målmedvetna och kreativa aktörer mobiliseras för att åstadkomma en transformation av livsmedelsområdet. I fokus för satsningen är fem spetsområden med potential att radikalt förbättra matsystemet. Låter det intressant? Läs mer och ta del av erbjudandet.

Test-lista dina produkter på den tyska marknaden med Try Swedish

Nyfiken på den tyska marknaden? Via Try Swedish och analysverktyget go2market kan du i höst test-lista företagets produkter i en tysk livsmedelsbutik och få feedback av konsumenter. Den 8 juni kl 10-12 anordnar Try Swedish ett webbinarium för dig som vill veta mer. Anmäl dig idag!

Video: Så förbättrade Saltå Kvarn resultatet med hjälp av Produktionslyftet

Produktionslyftet arbetar för att stärka företagets inneboende förmåga att förnya sig och förbättra sin konkurrenskraft. På ett webbinarium den 13 maj berättade Saltå Kvarn hur man med hjälp av Produktionslyftet förbättrade sitt resultat med motsvarande 1% av omsättningen år 2020. Nu kan du se seminariet i efterhand!

Referat: Workshop om minskat matsvinn i praktiken

Den 11 maj deltog representanter från Livsmedelsföretagens medlemsföretag på ett heldagsseminarium där de fick arbeta med sina utvalda matsvinnsutmaningar. Nedan följer en rapport från dagen.

Arbetsgivarträffar i juni om nya LAS- och omställningsregler

Den 1 oktober 2022 förväntas de nya reglerna om anställningsskydd, trygghet och omställning på den svenska arbetsmarknaden kunna börja tillämpas i praktiken. I juni arrangerar vi särskilda arbetsgivarträffar för att informera om de nya reglerna och anmälan är öppen. Vår förhandlingschef Henrik van Rijswijk berättar mer.

Rytter rättar: Slarva inte med definitionerna!

Elisabet Rytter, forsknings- och nutritionsansvarig på Livsmedelsföretagen, frågar sig vad som egentligen menas när man pratar om livsmedel som ”naturliga”, ”traditionella” och ”processade”. Är begreppen användbara när det handlar om kopplingen mellan mat och hälsa eller riskerar de att försvåra för konsumenten?

Näringsfysiologen: Ultraprocessad mat inte per automatik dålig

Det är lätt att tro att industritillverkad mat är sämre. Att klassificera mat som processad i olika hög grad kan leda tanken fel. Ultraprocessat kan i vissa fall gynna både individen och planeten, skriver näringsfysiologen Linda Bakkman i SvD.

Franz Heiss utbildningsstipendier våren 2022

Sveriges Bryggerier erbjuder nu möjligheten att söka utbildningsstipendium genom stiftelsen Franz Heiss. Det finns två stipendier att söka under våren och de riktar sig till dig som brinner för bryggeribranschen och vill vidareutbilda dig. Sista ansökningsdag är den 14 juni.

Kostnadskrisen: ”För många av oss små och mellanstora producenter handlar det nu om liv eller död”

Den svenska livsmedelsindustrins lönsamhet sjönk rekordsnabbt under årets första kvartal. Behovet av kortade aviseringstider och högre leveranspriser är akut, men 7 av 10 leverantörer har ännu inte märkt av några åtgärder från dagligvaruhandeln. Av företagen som levererar till Systembolaget har inte ett enda märkt av några åtgärder. Det är några av resultaten i Livsmedelsföretagens konjunkturbrev för Q1 2022.

Debatt: Infrastruktursatsningar viktigare än någonsin för Sverige och svensk industri

Ett nytt säkerhetspolitiskt läge kräver anpassningar i den nationella planen för infrastruktur. Industrins parter anser att tre områden måste prioriteras. Det handlar om underhåll av befintliga vägar och järnvägar, elektrifiering och en ny isbrytarflotta finansierad av staten. Det skriver Livsmedelsföretagens vd Björn Hellman på DN Debatt tillsammans med företrädare för arbetsgivare och fackförbund i Industrirådet.