Hoppa till innehåll

Ursäkta röran! Vi utvecklar webbplatsen. Vi ber om överseende med detta. Mejla info@li.se om du vill rapportera ev felaktigheter.

Livsmedelsföretagen i Almedalen 2022

Efter två års pandemiuppehåll är politikerveckan i Almedalen tillbaka. Livsmedelsföretagen är på plats med två egna seminarier och ett mingel för våra medlemsföretag den 5 juli. Bland de medverkande återfinns statssekreterare Oskar Magnusson, ordförandena för MUF, CUF och Grön Ungdom, riksdagsledamöter från C, S och M samt Ingrid Petersson, utredningsledare för Sveriges livsmedelsberedskap.

Prisregn över Livsmedelsföretagens hållbarhetskampanj ”Eat a Swede”

Går det att producera högkvalitativ mat till 10 miljarder människor på ett hållbart sätt? Det var frågan som Livsmedelsföretagen ville väcka med kampanjen ”Eat a Swede”. Med ett Grand Prix, två silverlejon och ett bronslejon blev kampanjen det mest belönade svenska bidraget i Cannes Lions.

Video: Så jobbar Spendrups med LIA

Vill du på ett enkelt och systematiskt sätt rapportera och utreda olyckor och tillbud, göra riskbedömningar och följa upp med åtgärder? Då är svaret LIA (Livsmedelsbranschens Informationssystem om Arbetsmiljö). Se en kort film om hur Spendrups använder LIA.

Debatt: ”Matkedjor stoppar behövliga prisökningar”

Livsmedelsproducenternas kostnader har ökat explosions­artat, men dagligvaru­handeln och System­bolaget är alltför långsamma med att släppa igenom prishöjningar. Samtidigt tvekar inte handeln när det gäller att höja priset på sina egna märkesvaror. Nu är det dags för hela livsmedelskedjan att ta sitt ansvar i den pågående kostnadskrisen, skriver Björn Hellman och Carl Eckerdal på SvD Debatt.

Ett viktigt steg mot bättre matchning av kompetens till livsmedelsföretag

Den 16 juni antog Riksdagen propositionen om Dimensionering av gymnasial utbildning för bättre kompetensförsörjning. Målet är att stärka kopplingen mellan företagens behov och utbildningsutbudet, och mycket av reformens innehåll är inspirerat av hur Livsmedelsföretagen och övrig industri jobbat inom ramen för Teknikcollege.

Våga anmäla otillbörliga handelsmetoder

UTP-lagen har varit i kraft sedan november 2021 men livsmedelskedjan präglas fortfarande av snedvriden konkurrens. Om du misstänker att du utsätts för otillbörliga handelsmetoder är det av yttersta vikt att du kontaktar Konkurrensverkets tillsynsenhet. Du kan givetvis vara anonym.

Arbeta förebyggande mot sexuella trakasserier på jobbet

Alla arbetsgivare har en skyldighet att förebygga och förhindra sexuella trakasserier på jobbet. Prevent har nu lanserat ett verktyg som chefer och skyddsombud kan använda tillsammans i det förebyggande arbetet.

Utbildning i due diligence – erbjudande för medlemsföretag

Inom några år kommer en ny lag som kräver att företag identifierar, hanterar och redovisar sina risker kopplade till mänskliga rättigheter och miljö i leverantörsledet. I höst arrangerar ETI Sverige en digital utbildning om den nya lagen, och medlemmar i Livsmedelsföretagen får 20 procent rabatt.

Nystart för våra utskickslistor – viktigt att du anmäler dig (igen)!

Jobbar du på ett medlemsföretag och vill ta del av riktad information från våra näringspolitiska experter? Vi har delvis gjort om våra expertområden och för att du ska få rätt information är det viktigt att du anmäler ditt intresse. Detta gäller även dig som sedan tidigare får riktad information från oss.

Sofia Dalén ersätter Edvin Törnblom som programledare för Halloj kylskåpet

Vilka är svenskarnas favoritchips? Hur smakar en glass innan den blivit nedfryst? Varför luktar det som det gör när man öppnar en påse köttbullar? Allt detta och mycket mer reder Sofia Dalén ut i säsong 3 av Livsmedelsföretagens succéserie Halloj kylskåpet. I första avsnittet, som släpptes den 5 juni, tittar Sofia in i Edward Bloms många kylskåp och träffar glassexperterna på Sia Glass.