Hoppa till innehåll

Ursäkta röran! Vi utvecklar webbplatsen. Vi ber om överseende med detta. Mejla info@li.se om du vill rapportera ev felaktigheter.

Svenskt, premium och hälsosamt hetaste konsumenttrenderna i pandemins spår

För många små, lokala livsmedelsproducenter var 2020 en kamp på liv och död medan större tillverkare med rikstäckning klarade sig bättre. När företagen nu går in i 2021 möts man av en fortsatt stark efterfrågan på svenskproducerat, hårdnande konkurrens från EMV och stor osäkerhet kring pandemins utveckling, visar Livsmedelsföretagens Konjunkturbrev.

De vanligaste coronastöden och hur du söker dem

Under coronakrisen har riksdag och regering beslutat om ett flertal åtgärder för att stötta svenska företag och jobb genom krisen. Många av åtgärderna har förändrats och förlängts. Nedan finner du en kort sammanställning av de vanligaste stöden och hur du söker dem.

Konkurrenskraften ökar oväntat för svensk livsmedelsindustri

Trots en allmän konjunkturnedgång och en stark krona – två faktorer som vanligen slår hårt mot svensk industri –anser svenska livsmedelsproducenter att den svenska livsmedelsindustrin ökat i konkurrenskraft under årets tredje kvartal. Detta enligt Livsmedelsföretagens senaste konjunkturbrev..

Nya stödåtgärder med anledning av coronakrisen

Regeringen presenterade i dag även utformningen av förlängningen av omställningsstödet och att ett omsättningsstöd kommer att införas till handels- och kommanditbolag. Dessutom görs rehabiliteringskedjan för den som är sjuk länge mer flexibel.

Förlängda stödåtgärder från regeringen

Regeringen väljer nu att förlänga ett flertal av de stödåtgärder som vidtagits för att stötta svenska jobb och företag genom coronakrisen. Bland dessa åtgärder återfinns korttidspermittering, anstånd med skatteinbetalningar och omställningsstöd. Livsmedelsföretagen är positiva till beskedet, även om beslutet borde kommit tidigare. Nedan följer en kort sammanställning av de förlängda stödåtgärderna.

Krisen är inte över – förläng stödåtgärderna nu

De senaste månadernas dubbla förhandlingar om LAS och omställning samt industrins löneavtal har varit viktiga och fått berättigad uppmärksamhet. Men, vi får inte glömma att det fortsatt pågår en pandemi som drabbar många branscher extremt hårt, och att förlängda stödåtgärder är nödvändiga för att rädda de företag som ska betala ut de nya lönerna. Detta särskilt mot bakgrund av den senaste veckans nya restriktioner, skriver Livsmedelsföretagens vd Björn Hellman.

Så söker du omställningsstöd för maj till och med juli

Idag, den 20 oktober, öppnar ansökan till det förlängda omställningsstödet. För bolag som tappat stora delar av sin omsättning mellan maj och juli finns möjlighet till stöd. Men, vem har rätt till stöd och hur gör man? Vi sammanfattar!

Webbinarium: Avtalsrörelsen i ljuset av en ny ekonomisk verklighet

Hur ser det ekonomiska läget ut givet coronapandemin och stor global osäkerhet? Och hur påverkar det avtalsrörelsen när den ska dra igång igen efter prolongering? På dessa frågor svarar bland andra Carl Eckerdal, chefekonom på Livsmedelsföretagen, och Anders Borg, tidigare finansminister på ett webbinarium den 15 september. Anmäl dig idag!

Så har coronakrisen ändrat svenskarnas beteenden kring mat och dryck

Vad har myndigheternas restriktioner och all hemmatid den här våren fått för konsekvenser? Livsmedelsföretagens undersökning bland svenskarna visar bland annat på fler livsmedelsinköp på internet, minskat matsvinn och färre restaurangbesök till förmån för mer bakning, matlagning, odling och träning – för vissa.

Ny rapport: Stor och växande ojämlikhet mellan kommunernas livsmedelskontroller

En ny rapport från Näringslivets Regelnämnd (NNR) visar att de årliga skillnaderna för livsmedelskontroll kan vara så mycket som 33 000 kronor, beroende på kommun. Livsmedelsföretagen har tidigare föreslagit en översyn av systemet för kontrollavgifter eftersom detta riskerar att snedvrida konkurrensen, såväl nationellt som på EU-nivå. Den nypublicerade rapporten understryker behovet av en sådan översyn ytterligare.

Kommer sommaren rädda Sveriges småskaliga livsmedelsproducenter?

För många mindre livsmedelsföretag är sommaren årets viktigaste säsong och på grund av corona kommer miljontals svenskar ”hemestra”. Trots detta räknar nästan 70 procent av företagen med en sämre försäljning än förra sommaren, visar Livsmedelsföretagens undersökning.