Hoppa till innehåll

Ursäkta röran! Vi utvecklar webbplatsen. Vi ber om överseende med detta. Mejla info@li.se om du vill rapportera ev felaktigheter.

Rytter ryter: Släng inte ut nutritionsbarnet med klimatvattnet!

Vår nutritions- och forskningsexpert Elisabet Rytter ställer sig frågan ”Är vi hälsosamt hållbara?”. Hon oroas av att nutritionen ofta glöms bort i hållbarhetsarbetet, och att behovet av snabb action utan ordentlig kunskap kan leda till oönskade effekter.

Varför sprider SVT:s ”Fråga doktorn” förvirrande budskap om mat och hälsa?

Den frågan ställer sig tre nutritionskunniga efter premiären för "Fråga doktorn hälsa" för knappt tre veckor sedan. De medverkande "experterna" förenklar och förvanskar vad vetenskapen faktiskt säger om det komplexa sambandet mellan mat och hälsa. Ämnet och tittarna förtjänar betydligt bättre.

Rytter Rättar: Fråga doktorn hälsa

I tisdags var det premiär för SVT-programmet ”Fråga doktorn hälsa”, en programserie som vill inspirera till ett hälsosamt liv – på ett härligt och vetenskapligt sätt. Första avsnittet handlade om hur kroppen reagerar på det vi stoppar i oss och vad vi ska vi äta för att må bättre. Elisabet Rytter, nutritionsansvarig på Livsmedelsföretagen, har tittat på programmet och ser tyvärr vetenskapliga brister.

Dieter, beteende och hälsoinfluencers i pandemins tid

Svenskarna syn på mat och hälsa är i ständig förändring och svår att överblicka. Vilka dieter är hetast och vilka är på väg att blåsa förbi? Vem är egentligen trovärdigast i mat och hälsofrågor? Och hur har svenskarnas matvanor påverkats av coronakrisens ökade hemmasittande? För att ta reda på detta och mycket mer har branschorganisationen Livsmedelsföretagen låtit analysföretaget Demoskop göra en undersökning bland allmänheten på temat Mat och hälsa, vilken presenterades på en digital pressträff den 4 december 2020.

192 miljoner kronor till ökad livsmedelsforskning och -innovation

Forskningsrådet Formas finansierar fyra centrum för hållbarhet och konkurrenskraft i livsmedelssystemet. Satsningen syftar till att bidra till utveckling och innovation samt stärka kunskap och kompetens i hela livsmedelskedjan genom nära samarbete mellan forskare, näringsliv och andra aktörer i samhället. I satsningen fördelas 192 miljoner kronor mellan fyra centrumbildningar med ett stort antal deltagande parter runt om i Sverige. För två av dessa har Livsmedelsföretagen varit medsökande.

Journalistseminarium: Hur tolkar man statistik om livsmedelskonsumtion?

Är du journalist eller skribent och jobbar med rapportering om vetenskap, folkhälsa, mat eller dryck? I sådana fall har vi ett perfekt digitalt seminarium för dig den 4 december, som kommer att vara fullt av tips och tricks som gör ditt jobb lättare. Dessutom presenterar vi en rykande färsk undersökning om svenskarnas syn på mat och hälsa.

Inbjudan: Minska socker i din produkt – Varför, vad och hur?

Att konsumtionen av socker behöver sänkas känner de flesta till, men vad ska man egentligen tänka på när man minskar sockerinnehållet i ett livsmedel, vilken funktion har socker, vad kan man ersätta det med och hur ser regelverket ut?

Rytter rosar: Riskzonen

Vår alldeles egna nutritions- och forskningsexpert Elisabet Rytter har lyssnat på den nya podcasten Riskzonen, av och med Emma Frans och Mattias Öberg. Och hon är minst sagt nöjd med det hon fått höra. Därför är vi glada att för första gången dela ut ett helt fång rytterska rosor.

ReduSalt påbörjar tredje projektsteg

Tillsammans med 15 aktörer från livsmedelssektorn har industriforskningsinstitutet RISE (Research Institutes of Sweden) beviljats fortsatt Vinnova-finansiering av projektet ReduSalt. Projektet, som syftar till att sänka salthalten i svenska livsmedel, startar därför nu sitt tredje steg. Ett steg som kommer att fokusera på informationsspridning. Vi ställde några snabba frågor till Tim Nielsen, forskare vid RISE och projektledare för ReduSalt.

Livsmedelsbranschen fortsätter satsa stort på mindre salt i maten

Tillsammans med 15 andra aktörer från livsmedelssektorn har industriforskningsinstitutet RISE beviljats fortsatt Vinnova-finansiering av projektet ReduSalt. Projektets syfte är att sänka salthalten i svenska livsmedel med hjälp av nya metoder utan att försämra smak, kvalitet och säkerhet.