Hoppa till innehåll

Ursäkta röran! Vi utvecklar webbplatsen. Vi ber om överseende med detta. Mejla info@li.se om du vill rapportera ev felaktigheter.

Jennie Nilsson om UTP-lagen: ”Kommer att gynna hela livsmedelskedjan”

Landsbygdsminister Jennie Nilsson har varit ansvarig i regeringen för implementeringen av EU:s UTP-direktiv. Efter flera års hårt arbete är den svenska UTP-lagen nu äntligen på plats. Vi hörde av oss till ministern med några frågor för att få hennes syn på lagen och vad som väntar framöver.

Livsmedelsföretagens Hållbarhetsmanifest lyfts till FN-toppmöte

Svenska FAO-kommittén, ledd av statssekreterare Per Callenberg, släppte nyligen en publikation för att bidra till ett hållbart livsmedelssystem. Publikationen är ett bidrag till FN:s toppmöte om livsmedelssystem 2021 och ger flera exempel för hur livsmedelsproduktionen- och konsumtionen kan göras mer hållbar. I detta lyftes Livsmedelsföretagens Hållbarhetsmanifest, något som gläder Livsmedelsföretagens hållbarhetsansvarige Sara Sundquist.

Ministerrådet uttalar sig om EU:s Farm to fork-strategi

Nyligen beslutade Ministerrådet, bestående av jordbruks- och livsmedelsministrar för EU:s medlemsstater, om så kallade rådsslutsatser avseende EU:s Farm to fork-strategi. Sammanfattningsvis välkomnar rådet strategin och instämmer med dess övergripande syften.

”Sverige kan bli den globala livsmedelsproduktionens Silicon Valley”

Landsbygdsminister Jennie Nilsson och Livsmedelsföretagens vd Björn Hellman var båda på plats när Sweden Food Arena lanserade livsmedelsbranschens gemensamma innovations- och forskningsagenda. Livsmedelsföretagen har varit högst delaktig i arbetet med att ta fram den ambitiösa agendan.

Handlingsplan 2.0 för livsmedelsstrategin: en hel del plus men även några minus

Regeringen satsar totalt 846 miljoner kronor på en uppdaterad handlingsplan för livsmedelsstrategin för perioden 2020–2025. Livsmedelsföretagen har i över ett års tid bidragit med inspel till planen, och bland de positiva nyheterna återfinns satsningar på en kött- och charkakademi, regelförenkling, export, forskning och matsvinn.

Höjdpunkter från vår dag i Almedalen!

Den 3 juli anordnade Livsmedelsföretagen tre fullsatta seminarier i Almedalen med deltagande av bla landsbygdsminister Jennie Nilsson, civilminister Ardalan Shekarabi, generaldirektörer, vd:ar och andra ledande experter och beslutsfattare. Se våra korta filmer med höjdpunkter från de spännande samtalen.

”Fler svenska företag borde ta möjligheten på exportmarknaden”

Landsbygdsminister Jennie Nilsson är nyss hemkommen från Japan där hon tillsammans med sex svenska livsmedelsproducenter och Livsmedelsföretagen har träffat japanska ministrar, besökt Asiens största livsmedelsmässa Foodex och sålt in Sveriges fantastiska utbud av mat och dryck. Vi fick en snabb intervju med ministern om resan och hennes kommande arbete.