Hoppa till innehåll

Ursäkta röran! Vi utvecklar webbplatsen. Vi ber om överseende med detta. Mejla info@li.se om du vill rapportera ev felaktigheter.

Så påverkar kriget i Ukraina svensk livsmedelsproduktion

Den ryska invasionen av Ukraina innebär ett enormt lidande för det ukrainska folket. Kriget riskerar även att få omfattande konsekvenser för Europas och Sveriges livsmedelsproduktion. Livsmedelsföretagens chefekonom Carl Eckerdal och Patrik Strömer, krisberedskapsansvarig, förklarar läget.

Patrik Strömer: När krisen kommer är den stora staten ingen räddning

Den viktigaste lärdomen av pandemin är att marknaden även i nationella krislägen är ett effektivt sätt att fatta beslut. När ett samhälle ställs inför nya problem är det privata företag som är bäst på att lösa dem, skriver Patrik Strömer, näringspolitisk expert vid Livsmedelsföretagen och styrelseledamot i Folk och Försvar.

Inbjudan: Utbildning i kontinuitetshantering

För att öka samhällets förmåga att säkerställa livsmedelsförsörjningen inbjuder MSB till en distansutbildning i kontinuitetshantering. Antalet platser är begränsat till 20 personer och inbjudan går till hela kedjan.

Kan ditt företag hjälpa till? Hör av dig till MSB!

Vill och kan ditt företag hjälpa till i coronakrisen? Har ni skyddsutrustning över eller kan ni ställa om produktionen? I så fall kan du höra av dig till MSB som har upprättat en samordningsfunktion för just detta.

Planering av samhällsviktig verksamhet

Enligt regeringen är hela livsmedelskedjan – primärproduktion, förädling, distribution, lager och försäljning – samhällsviktig. För att det ska finnas mat framöver behöver företagens verksamhet fortsätta i så hög utsträckning som möjligt. Informationen om vad detta innebär rent praktiskt är än så länge knapphändig, men företagen bör redan nu börja planera så gott det går.

Regeringen: Livsmedelssektorn är samhällsviktig

I fredags beslutade regeringen att klassificera 12 samhällssektorer, inklusive livsmedel, som samhällsviktiga. Personer som arbetar inom sektorerna ska känna sig trygga med att det kommer finnas omsorg i den utsträckning som behövs för att upprätthålla den samhällsviktiga verksamheten. Vi uppdaterar den här texten allt eftersom det kommer mer information.

Coronakrisen: Livsmedelsföretagen i regelbundna möten med regeringen

Livsmedelsföretagen har tät kontakt med regeringen och myndigheterna med anledning av coronakrisen. Tidigare i veckan överlämnade vi vår kravlista med åtgärder, och på torsdagens möte med statssekreterare Per Callenberg underströk vi, LRF och Svensk Dagligvaruhandel vårt gemensamma krav på att livsmedelssektorn måste klassas som samhällsviktig.

Livskraften stärks – från självförsörjningsgrad till försörjningsförmåga

Livsmedelsverket, Jordbruksverket och Statens veterinärmedicinska anstalt har nyligen överlämnat sin redovisning gällande den fortsatta inriktningen av det civila försvaret. I rapporten meddelas att man framöver kommer utgå från försörjningsförmåga istället för självförsörjningsgrad. Vår näringspolitiske expert Patrik Strömer redogör och sammanfattar.

Försvarsmakten: Vi behöver näringslivets hjälp

För att förbättra Sveriges förmåga att avvärja kriser pågår en uppbyggnad av totalförsvaret. Hot och risker i försörjningskedjor måste beaktas och bli en del av riskhantering och kontinuitetsplanering. Som ett led i detta bjuder Försvarsmakten in privata företag till ett möte den 4 mars 2020.

”Det är inte protektionism och inåtvändhet som ger resiliens och motståndskraft”

12-14 januari anordnade Folk och Försvar sin årliga Rikskonferens i Sälen om Sveriges försvar, människors trygghet och samhällets krisberedskap. Livsmedelsföretagen blev nyligen medlemmar i föreningen, så vår näringspolitiska expert Patrik Strömer drog till fjälls för att delta i samtalen om livsmedelsförsörjning och näringslivets roll i totalförsvaret (och berätta för ÖB om våra fantastiska medlemsföretag).