Hoppa till innehåll

Ursäkta röran! Vi utvecklar webbplatsen. Vi ber om överseende med detta. Mejla info@li.se om du vill rapportera ev felaktigheter.

Optimistisk livsmedelsindustri tror på ”kosläppseffekt” efter corona

Trots minskad försäljning första kvartalet och ett ökat beroende av dagligvaruhandeln ser svenska livsmedelsproducenter fram emot ett starkt andra och tredje kvartal när corona släpper greppet. Exportmässigt var 2020 ett svagt år, men 6 av 10 företag räknar med ett ökat intresse för svenska livsmedel efter corona. Det visar Livsmedelsföretagens senaste konjunkturbrev.

Korttidspermittering (korttidsarbete) 2021 – bakgrund, fakta och tillämpning

Mot bakgrund av möjligheten att ansöka om nytt stöd för korttidspermittering (även benämnt korttidsarbete) följer här information till dig som är medlem i Livsmedelsföretagen. Ansökan om stöd för korttidsarbete under 2021 görs via Tillväxtverket och öppnar den 29 mars men stödet tillämpas redan från den 1 december 2020.

Seminarium: Hinder och potential för svensk livsmedelsexport

Den 16 mars anordnar Livsmedelsföretagen ett digitalt seminarium om vad som krävs för att öka den svenska livsmedelsexporten. Medverkar gör bland annat Cecilia Malmström, tidigare EU-kommissionär, Sten Tolgfors, fd. handelsminister, och Livsmedelsföretagens chefekonom Carl Eckerdal.

Svenskt, premium och hälsosamt hetaste konsumenttrenderna i pandemins spår

För många små, lokala livsmedelsproducenter var 2020 en kamp på liv och död medan större tillverkare med rikstäckning klarade sig bättre. När företagen nu går in i 2021 möts man av en fortsatt stark efterfrågan på svenskproducerat, hårdnande konkurrens från EMV och stor osäkerhet kring pandemins utveckling, visar Livsmedelsföretagens Konjunkturbrev.

De vanligaste coronastöden och hur du söker dem

Under coronakrisen har riksdag och regering beslutat om ett flertal åtgärder för att stötta svenska företag och jobb genom krisen. Många av åtgärderna har förändrats och förlängts. Nedan finner du en kort sammanställning av de vanligaste stöden och hur du söker dem.

Att anmäla allvarliga tillbud gäller nu alla verksamheter

I december gav Arbetsmiljöverket ny information om vilka som ska anmäla allvarliga tillbud avseende covid-19. De gjorde även en ny tolkning av vilka som berörs av föreskrifterna om smittrisker avseende dokumentationskrav vid konstaterad exponering. Kraven gäller nu alla verksamheter. 

Coronakrisen och arbetsmiljöansvar

En arbetsgivares arbetsmiljöansvar är att förebygga risker för ohälsa och olycksfall och på så sätt se till att arbetet kan utföras i en sund och säker arbetsmiljö. Vad innebär det mer konkret i samband med covid-19 smittan? Här följer råd och tips till dig som arbetsgivare om åtgärder som du kan behöva vidta. OBS! Denna sida uppdateras löpande med ny och reviderad information.

Potatisen är årets livsmedel

Pandemiåret 2020 har varit annorlunda på många sätt. Men när svenskarna tillfrågas om vilket livsmedel som varit extra trendigt eller aktuellt under året är det de senaste årens uppstickare som dominerar. Och vinnaren? Det är en riktig klassiker, nämligen potatisen.

Konkurrenskraften ökar oväntat för svensk livsmedelsindustri

Trots en allmän konjunkturnedgång och en stark krona – två faktorer som vanligen slår hårt mot svensk industri –anser svenska livsmedelsproducenter att den svenska livsmedelsindustrin ökat i konkurrenskraft under årets tredje kvartal. Detta enligt Livsmedelsföretagens senaste konjunkturbrev..

Nya stödåtgärder med anledning av coronakrisen

Regeringen presenterade i dag även utformningen av förlängningen av omställningsstödet och att ett omsättningsstöd kommer att införas till handels- och kommanditbolag. Dessutom görs rehabiliteringskedjan för den som är sjuk länge mer flexibel.