Hoppa till innehåll

Ursäkta röran! Vi utvecklar webbplatsen. Vi ber om överseende med detta. Mejla info@li.se om du vill rapportera ev felaktigheter.

Positionspapper: Livsmedelsföretagen och Farm to Fork

EU:s livsmedelsstrategi Farm to Fork lades fram av EU-kommissionen i maj 2020. I samband med vårt arbete med strategin har Livsmedelsföretagen tagit fram ett positionspapper där vi klargör vår syn på strategin och kommer med konkreta förslag på hur den kan förbättras till gagn för hela livsmedelssektorn.

EU ser över reglerna för hur mat ska märkas i framtiden

EU:s översyn kommer bland annat att fokusera på näringsinnehåll, bäst-före-datum och ursprungsmärkning. Fram till 3 februari finns möjlighet för alla att gå in och lämna synpunkter direkt till EU-kommissionen på framtagna alternativ.

Analys: Farm to fork och strategi för biologisk mångfald

Den 20 maj lade EU-kommissionen fram sin hett emotsedda livsmedelsstrategi för EU, kallad Farm to fork, tillsammans med en strategi för biologisk mångfald. Båda strategierna utgör delar i vad som kallas European Green Deal, ett brett initiativ för att driva på för en klimatomställning samt för miljömässig, social och ekonomisk hållbarhet. Läs vår EU-expert Nicklas Amelins analys.

EU:s Farm to Fork-strategi och lärdomar från coronakrisen

I slutet av mars skulle EU-kommissionen presentera livsmedelsstrategin Farm to Fork men på grund av coronakrisen sköts lanseringen upp. Nu ser det ut som att strategin läggs fram redan nästa vecka, och med en del kontroversiella förslag. Vår EU-expert Nicklas Amelin rapporterar om den senaste utvecklingen i Bryssel.

Uppdateringar om covid-19 ur ett EU-perspektiv

Hur påverkar coronakrisen EU-arbetet i Bryssel? Hur går det med Farm to Fork-strategin och andra EU-initiativ? Vår EU-expert Nicklas Amelin går igenom det aktuella läget.

Coronakrisen: Så arbetar vi på EU-nivå för att hjälpa företagen

Livsmedelsföretagen för en mycket nära dialog med regeringen och myndigheterna under den här svåra tiden för våra medlemsföretag. Samtidigt arbetar vi lika intensivt på EU-nivå för att säkerställa att livsmedelsindustrin får det stöd den behöver för att kunna fortsätta producera mat och dryck under tiden som krisen pågår.

Kommande EU-strategi för hållbara livsmedel – ”Farm to Fork Strategy”

EU:s hållbarhetsstrategi "Green Deal" är en prioriterad fråga för EU-kommissionen. Inom ramen för "den gröna given" kommer man även att lägga fram en strategi för hållbara livsmedelssystem med stora konsekvenser för livsmedelsindustrin. Vår EU-expert Nicklas Amelin förklarar vad "Farm to Fork" handlar om, hur vi arbetar med strategin och hur processen ser ut framåt.

Sverige måste bli bättre på att samråda med näringslivet inför EU-beslut

Över 95% av all livsmedelslagstiftning beslutas på EU-nivå. Sverige har varit med i EU i 25 år och har byggt upp en omfattande EU-kompetens. Trots detta finns det fortfarande stora brister i hur regeringen och myndigheterna förankrar sitt EU-arbete med berörda företag och branschorganisationer. Vår EU-expert Nicklas Amelin förklarar.

Aktuellt inom EU-lagstiftning

Valet till Europaparlamentet och bytet av EU-kommissionen (som dessutom drar ut på tiden) innebär ett något lägre tempo än vanligt i lagstiftningsarbetet på EU-nivå. Livsmedelsföretagens lagstiftningsexperter Marie Rydén och Nicklas Amelin sammanfattar här det viktigaste av det som är på gång just nu.

Livsmedelsföretagens guide till EU-valet – allt du behöver veta!

95% av all livsmedelsrelaterad lagstiftning beslutas på EU-nivå, så ur livsmedelsindustrins perspektiv är EU-valet är minst lika viktigt som riksdagsvalet. Våra EU-experter Nicklas Amelin och Tove Larsson har sammanställt industrins viktigaste prioriteringar inför mandatperioden 2019-2024, och vår podcast Feeder har intervjuat partiernas toppkandidater till EU-valet. Läs, lyssna och rösta!

Medborgardialog med EU-kommissionen om framtidens hälsoutmaningar

Den 15 mars deltog Andrea Ammon, chef för EU:s smittskyddsmyndighet, och Vytenis Andriukaitis, EU-kommissionär med ansvar för hälsa, i en medborgardialog om folkhälsa och hälsorisker på Europahuset i Stockholm. Många svåra och spännande frågor avhandlades, och våra kollegor Marie Rydén och Patrik Strömer antecknade flitigt.