Hoppa till innehåll

Ursäkta röran! Vi utvecklar webbplatsen. Vi ber om överseende med detta. Mejla info@li.se om du vill rapportera ev felaktigheter.

Positionspapper: Livsmedelsföretagen och Farm to Fork

EU:s livsmedelsstrategi Farm to Fork lades fram av EU-kommissionen i maj 2020. I samband med vårt arbete med strategin har Livsmedelsföretagen tagit fram ett positionspapper där vi klargör vår syn på strategin och kommer med konkreta förslag på hur den kan förbättras till gagn för hela livsmedelssektorn.

Tove Larsson vald till kommittéordförande i FoodDrinkEurope

Livsmedelsföretagens näringspolitiske chef Tove Larsson blev nyligen vald till ordförande i FoodDrinkEuropes kommitté för nationella bransch- och delbranschorganisationer. Vi hörde av oss till Tove för att få reda på mer om vad det här spännande uppdraget innebär.

EU ser över reglerna för hur mat ska märkas i framtiden

EU:s översyn kommer bland annat att fokusera på näringsinnehåll, bäst-före-datum och ursprungsmärkning. Fram till 3 februari finns möjlighet för alla att gå in och lämna synpunkter direkt till EU-kommissionen på framtagna alternativ.

Regeringen tillsätter utredare kring gårdsförsäljning

En ny utredning har nu tillsatts av regeringen för att utreda om gårdsförsäljning av alkohol går att införa, utan att rubba på alkoholmonopolet. Både LRF och Sveriges Producenter av Alkoholdrycker (SPA) välkomnar beskedet.

Välkommet besked från Livsmedelsverket om insekter som livsmedel

Livsmedelsverket har idag meddelat en omsvängning i frågan om insekter som livsmedel. Tidigare har Livsmedelsverket tolkat EU-lagstiftningen som att det inte är tillåtet att sälja hela insekter som livsmedel eftersom det saknats ett godkännande enligt förordningen om nya livsmedel. Andra EU-länder, som t ex våra grannländer Danmark och Finland, har gjort en annan tolkning av lagen och tillåtit sådana livsmedel på sina marknader. Nyligen kom en dom i EU-domstolen som visar att lagstiftningen inte innebar några EU-rättsliga hinder för hela insekter som livsmedel, vilket alltså innebär att Livsmedelsverkets hittillsvarande tolkning är felaktig.

Beteckningar på vegoprodukter en het fråga i Europaparlamentet

Så kallade vedertagna beteckningar är en av de just nu mest diskuterade livsmedelspolitiska frågorna på EU-nivå. Frågan handlar, enkelt sammanfattat, om två tillägg i lagstiftningen om jordbruksprodukter som bland annat säger att namn på traditionella köttprodukter endast får användas på produkter som innehåller kött. Beslut i frågan väntas under fredagen den 23 oktober.

Ministerrådet uttalar sig om EU:s Farm to fork-strategi

Nyligen beslutade Ministerrådet, bestående av jordbruks- och livsmedelsministrar för EU:s medlemsstater, om så kallade rådsslutsatser avseende EU:s Farm to fork-strategi. Sammanfattningsvis välkomnar rådet strategin och instämmer med dess övergripande syften.

Hur ser hösten ut på EU-nivå?

Vad händer på EU-nivå? Hur fortlöper arbetet med Farm to Fork-strategin? Och hur har Ursula von der Leyens första år som kommissionens ordförande påverkats av coronakrisen? Vi ställde några snabba frågor inför hösten till EU-expert Nicklas Amelin.

Analys: Farm to fork och strategi för biologisk mångfald

Den 20 maj lade EU-kommissionen fram sin hett emotsedda livsmedelsstrategi för EU, kallad Farm to fork, tillsammans med en strategi för biologisk mångfald. Båda strategierna utgör delar i vad som kallas European Green Deal, ett brett initiativ för att driva på för en klimatomställning samt för miljömässig, social och ekonomisk hållbarhet. Läs vår EU-expert Nicklas Amelins analys.

EU:s Farm to Fork-strategi och lärdomar från coronakrisen

I slutet av mars skulle EU-kommissionen presentera livsmedelsstrategin Farm to Fork men på grund av coronakrisen sköts lanseringen upp. Nu ser det ut som att strategin läggs fram redan nästa vecka, och med en del kontroversiella förslag. Vår EU-expert Nicklas Amelin rapporterar om den senaste utvecklingen i Bryssel.