Uppdateringar om covid-19 ur ett EU-perspektiv 17 april 2020 Hur påverkar coronakrisen EU-arbetet i Bryssel? Hur går det med Farm to Fork-strategin och andra EU-initiativ? Vår EU-expert Nicklas Amelin går igenom det aktuella läget.
Kontroll av ursprungsmärkning av primär ingrediens senareläggs till efter 2020 6 april 2020 EU-förordning 2018/775 om ursprungsmärkning av primär ingrediens skulle formellt börja tillämpas den 1 april. Sedan tidigare avråder Livsmedelsverket den kommunala livsmedelskontrollen från att kontrollera förordningen under år 2020.
Coronakrisen: Så arbetar vi på EU-nivå för att hjälpa företagen 26 mars 2020 Livsmedelsföretagen för en mycket nära dialog med regeringen och myndigheterna under den här svåra tiden för våra medlemsföretag. Samtidigt arbetar vi lika intensivt på EU-nivå för att säkerställa att livsmedelsindustrin får det stöd den behöver för att kunna fortsätta producera mat och dryck under tiden som krisen pågår.
Kommande EU-strategi för hållbara livsmedel – ”Farm to Fork Strategy” 3 mars 2020 EU:s hållbarhetsstrategi "Green Deal" är en prioriterad fråga för EU-kommissionen. Inom ramen för "den gröna given" kommer man även att lägga fram en strategi för hållbara livsmedelssystem med stora konsekvenser för livsmedelsindustrin. Vår EU-expert Nicklas Amelin förklarar vad "Farm to Fork" handlar om, hur vi arbetar med strategin och hur processen ser ut framåt.
Sverige måste bli bättre på att samråda med näringslivet inför EU-beslut 25 februari 2020 Över 95% av all livsmedelslagstiftning beslutas på EU-nivå. Sverige har varit med i EU i 25 år och har byggt upp en omfattande EU-kompetens. Trots detta finns det fortfarande stora brister i hur regeringen och myndigheterna förankrar sitt EU-arbete med berörda företag och branschorganisationer. Vår EU-expert Nicklas Amelin förklarar.
EU: Detta gäller för ursprungsmärkning av primär ingrediens 7 februari 2020 Nu har tolkningarna från EU kommit gällande kraven på ursprungsmärkning av primär ingrediens. Skriv upp dig på vår utskickslista för Livsmedelslagstiftning så håller vi dig uppdaterad kring det senaste.
Ökad försäljning med skyddade beteckningar? 29 januari 2020 Champagne, Kalix löjrom, Parmaskinka och Svensk Vodka är exempel på produkter som har EU-skydd inom systemet för skyddade geografiska beteckningar och ursprungsbeteckningar. Den 19 februari ordnar Näringsdepartementet och Jordbruksverket en informationsdag om skyddade beteckningar och hur man kan ansöka om marknadsföringsstöd från EU.
Aktuellt inom EU-lagstiftning 7 november 2019 Valet till Europaparlamentet och bytet av EU-kommissionen (som dessutom drar ut på tiden) innebär ett något lägre tempo än vanligt i lagstiftningsarbetet på EU-nivå. Livsmedelsföretagens lagstiftningsexperter Marie Rydén och Nicklas Amelin sammanfattar här det viktigaste av det som är på gång just nu.
Vilka konsekvenser får EU:s engångsplastdirektiv? 30 oktober 2019 Den 9 oktober anordnade Håll Sverige Rent ett seminarium där man bl.a. diskuterade EU:s plastminskningsdirektiv och hur det kan komma att påverka livsmedelsbranschen. Vår näringspolitiska expert Marie Rydén var på plats och antecknade flitigt.
Efter EU-valet: så arbetar vi i Bryssel 2 oktober 2019 95% av all livsmedelsrelaterad lagstiftning kommer från EU, och därför är Livsmedelsföretagen på plats i Bryssel för att bevaka och informera i viktiga frågor för våra medlemmar. Vår EU-expert Nicklas Amelin rapporterar om hur han arbetar för att skapa goda relationer till de svenska parlamentsledamöterna, varav 16 st är nya på jobbet.
Välkomna slutsatser för att stoppa otillbörliga affärsmetoder i livsmedelskedjan 1 oktober 2019 Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) och Livsmedelsföretagen välkomnar förslaget om ny lagstiftning för att komma tillrätta med otillbörliga affärsmetoder i livsmedelskedjan. I en gemensam kommentar säger LRF:s vd Anna-Karin Hatt och Livsmedelsföretagens vd Björn Hellman att man ser fram emot att regeringens utredning omsätts i ett förslag som kan träda i kraft inom en snar framtid.
Aktuellt inom livsmedelslagstiftning på EU-nivå 3 juni 2019 Våra experter Nicklas Amelin och Marie Rydén har sammanställt de viktigaste lagstiftningsnyheterna gällande bl a ekologiska produkter, kontaminanter, tillsatser, transfett, front of pack-märkning och krav på ökad FoU-transparens.