Hoppa till innehåll

Ursäkta röran! Vi utvecklar webbplatsen. Vi ber om överseende med detta. Mejla info@li.se om du vill rapportera ev felaktigheter.

Ny uppförandekod för hållbarhet i livsmedelsbranschen lanseras 5 juli

Som en del av EU:s nya livsmedelsstrategi ”Farm to fork” kommer en frivillig uppförandekod för livsmedelsbranschen att lanseras på måndag den 5 juli. Koden riktar sig främst till leden i livsmedelskedjan som ligger mellan primärproducenter och konsumenter, dvs förädlingsindustrin, dagligvaruhandeln och restaurang/storkök.

Farm to Fork – ett samtal med svenska Europaparlamentariker

Den 20 april arrangerade Livsmedelsföretagen och LRF ett digitalt panelsamtal om EU:s livsmedelsstrategi Farm to Fork med deltagande av bl.a. Europaparlamentarikerna Jessica Polfjärd (M) och Pär Holmgren (MP). Nu kan du se samtalet i sin helhet på vår Youtube-kanal.

Positionspapper: Livsmedelsföretagen och Farm to Fork

EU:s livsmedelsstrategi Farm to Fork lades fram av EU-kommissionen i maj 2020. I samband med vårt arbete med strategin har Livsmedelsföretagen tagit fram ett positionspapper där vi klargör vår syn på strategin och kommer med konkreta förslag på hur den kan förbättras till gagn för hela livsmedelssektorn.

EU ser över reglerna för hur mat ska märkas i framtiden

EU:s översyn kommer bland annat att fokusera på näringsinnehåll, bäst-före-datum och ursprungsmärkning. Fram till 3 februari finns möjlighet för alla att gå in och lämna synpunkter direkt till EU-kommissionen på framtagna alternativ.

Ministerrådet uttalar sig om EU:s Farm to fork-strategi

Nyligen beslutade Ministerrådet, bestående av jordbruks- och livsmedelsministrar för EU:s medlemsstater, om så kallade rådsslutsatser avseende EU:s Farm to fork-strategi. Sammanfattningsvis välkomnar rådet strategin och instämmer med dess övergripande syften.

Hur ser hösten ut på EU-nivå?

Vad händer på EU-nivå? Hur fortlöper arbetet med Farm to Fork-strategin? Och hur har Ursula von der Leyens första år som kommissionens ordförande påverkats av coronakrisen? Vi ställde några snabba frågor inför hösten till EU-expert Nicklas Amelin.

Analys: Farm to fork och strategi för biologisk mångfald

Den 20 maj lade EU-kommissionen fram sin hett emotsedda livsmedelsstrategi för EU, kallad Farm to fork, tillsammans med en strategi för biologisk mångfald. Båda strategierna utgör delar i vad som kallas European Green Deal, ett brett initiativ för att driva på för en klimatomställning samt för miljömässig, social och ekonomisk hållbarhet. Läs vår EU-expert Nicklas Amelins analys.

EU:s Farm to Fork-strategi och lärdomar från coronakrisen

I slutet av mars skulle EU-kommissionen presentera livsmedelsstrategin Farm to Fork men på grund av coronakrisen sköts lanseringen upp. Nu ser det ut som att strategin läggs fram redan nästa vecka, och med en del kontroversiella förslag. Vår EU-expert Nicklas Amelin rapporterar om den senaste utvecklingen i Bryssel.

Uppdateringar om covid-19 ur ett EU-perspektiv

Hur påverkar coronakrisen EU-arbetet i Bryssel? Hur går det med Farm to Fork-strategin och andra EU-initiativ? Vår EU-expert Nicklas Amelin går igenom det aktuella läget.

Coronakrisen: Så arbetar vi på EU-nivå för att hjälpa företagen

Livsmedelsföretagen för en mycket nära dialog med regeringen och myndigheterna under den här svåra tiden för våra medlemsföretag. Samtidigt arbetar vi lika intensivt på EU-nivå för att säkerställa att livsmedelsindustrin får det stöd den behöver för att kunna fortsätta producera mat och dryck under tiden som krisen pågår.

Kommande EU-strategi för hållbara livsmedel – ”Farm to Fork Strategy”

EU:s hållbarhetsstrategi "Green Deal" är en prioriterad fråga för EU-kommissionen. Inom ramen för "den gröna given" kommer man även att lägga fram en strategi för hållbara livsmedelssystem med stora konsekvenser för livsmedelsindustrin. Vår EU-expert Nicklas Amelin förklarar vad "Farm to Fork" handlar om, hur vi arbetar med strategin och hur processen ser ut framåt.