Hoppa till innehåll

Ursäkta röran! Vi utvecklar webbplatsen. Vi ber om överseende med detta. Mejla info@li.se om du vill rapportera ev felaktigheter.

Vad handlar COP 26 om egentligen?

COP 26 är FN:s årliga klimattoppmöte som i år äger rum i Glasgow mellan den 31 oktober och den 12 november. Många av världens ledare är på plats, men vad är det som ska beslutas? Sara Sundquist, hållbarhetsansvarig på Livsmedelsföretagen, reder ut.

Rytter ryter: Släng inte ut nutritionsbarnet med klimatvattnet!

Vår nutritions- och forskningsexpert Elisabet Rytter ställer sig frågan ”Är vi hälsosamt hållbara?”. Hon oroas av att nutritionen ofta glöms bort i hållbarhetsarbetet, och att behovet av snabb action utan ordentlig kunskap kan leda till oönskade effekter.

Efter Cementa: Här är nästa bransch som sänks av miljötillstånden

Det är inte bara Cementa och gruvindustrin som hotas av tillståndsprocesser. Livsmedelssverige vittnar om ett problem som har eskalerat och som tvingar innovationer och företag i graven. ”Svårt att säga om det handlar om okunskap eller något slags aktivism, men vi ser en tydlig förändring”, säger branschchefen Wenche Hansen till Tidningen Näringslivet.

Inbjudan: Matsvinnsdagen 2021 – rädda frukt och grönt

På Matsvinnsdagen den 29 september kl 08.30-10.00 anordnar Matsvinnsnätverket ett digitalt seminarium med information, fakta och inspiration om hur vi kan minska matsvinnet av frukt och grönsaker. Medverkande är representanter från hela livsmedelskedjan, från producent till konsument, inklusive Orkla Food Sverige och Rescued.

Följ FN:s toppmöte om hållbara livsmedelssystem online

Idag arrangerar FN ett toppmöte om hållbara livsmedelssystem, Food Systems Summit 2021 (FSS). Syftet är att ta ett helhetsgrepp om de globala livsmedelssystemen. Livsmedelsföretagen deltar i mötet, och för den som är intresserad går det att följa mötet online.

Låg lönsamhet stoppar nödvändiga investeringar

Snabbt stigande globala råvarukostnader kommer inom kort leda till höjda svenska matpriser. Svenska livsmedelsproducenter vill investera mer i automatisering och nya produktionslinjer men hindras av låg lönsamhet och kompetensbrist. Det är huvudnyheterna i Livsmedelsföretagens senaste Konjunkturbrev.

Ny uppförandekod för hållbarhet i livsmedelsbranschen lanseras 5 juli

Som en del av EU:s nya livsmedelsstrategi ”Farm to fork” kommer en frivillig uppförandekod för livsmedelsbranschen att lanseras på måndag den 5 juli. Koden riktar sig främst till leden i livsmedelskedjan som ligger mellan primärproducenter och konsumenter, dvs förädlingsindustrin, dagligvaruhandeln och restaurang/storkök.

Positionspapper: Livsmedelsföretagen och Farm to Fork

EU:s livsmedelsstrategi Farm to Fork lades fram av EU-kommissionen i maj 2020. I samband med vårt arbete med strategin har Livsmedelsföretagen tagit fram ett positionspapper där vi klargör vår syn på strategin och kommer med konkreta förslag på hur den kan förbättras till gagn för hela livsmedelssektorn.

Unilever tar globalt grepp om hälsa och välmående

Redan 2010 lanserade Unilever globalt sin hållbarhetsplan Unilever Sustainable Living Plan, där ett av huvudmålen är att hjälpa en miljard människor förbättra sin hälsa. I sitt hälsoarbete vägleds företaget av insikten att mat är både näring och njutning.

Välkommet förtydligande om klimatdata

Med anledning av två nyligen publicerade artiklar i Dagens Nyheter har Svensk Dagligvaruhandel valt att publicera en text om klimatinformation. Detta för att räta ut vissa frågetecken och förtydliga kring ett antal missförstånd i artiklarna. Ett förtydligande som välkomnas av Livsmedelsföretagen.