fbpx
Hoppa till innehåll

Ursäkta röran! Vi utvecklar webbplatsen. Vi ber om överseende med detta. Mejla info@li.se om du vill rapportera ev felaktigheter.

Rytter rosar i midsommartider

Elisabet Rytter, forsknings- och nutritionsansvarig på Livsmedelsföretagen, tar en paus från sitt sedvanliga rytande och rättande för att istället hylla en viktig aktör i arbetet med att sprida kunskap om sambandet mellan mat och hälsa.

Varför sprider SVT:s ”Fråga doktorn” förvirrande budskap om mat och hälsa?

Den frågan ställer sig tre nutritionskunniga efter premiären för "Fråga doktorn hälsa" för knappt tre veckor sedan. De medverkande "experterna" förenklar och förvanskar vad vetenskapen faktiskt säger om det komplexa sambandet mellan mat och hälsa. Ämnet och tittarna förtjänar betydligt bättre.

Rytter Rättar: Fråga doktorn hälsa

I tisdags var det premiär för SVT-programmet ”Fråga doktorn hälsa”, en programserie som vill inspirera till ett hälsosamt liv – på ett härligt och vetenskapligt sätt. Första avsnittet handlade om hur kroppen reagerar på det vi stoppar i oss och vad vi ska vi äta för att må bättre. Elisabet Rytter, nutritionsansvarig på Livsmedelsföretagen, har tittat på programmet och ser tyvärr vetenskapliga brister.

Journalistseminarium: Hur tolkar man statistik om livsmedelskonsumtion?

Är du journalist eller skribent och jobbar med rapportering om vetenskap, folkhälsa, mat eller dryck? I sådana fall har vi ett perfekt digitalt seminarium för dig den 4 december, som kommer att vara fullt av tips och tricks som gör ditt jobb lättare. Dessutom presenterar vi en rykande färsk undersökning om svenskarnas syn på mat och hälsa.

Stort intresse för vetenskapsseminarium om mat och hälsa

Den 20 november anordnade Livsmedelsföretagen ett välbesökt seminarium om mat och hälsa. Seminariet riktade sig till journalister och skribenter, och ca 60 personer kom för att lyssna på de tre talarna etnologen Malin Haawind, professor Rikard Landberg och med. dr. Elisabet Rytter.

Kan man bli frisk utan fusk?

2017 släppte de boken "Frisk utan flum" och i höst kom uppföljaren "Frisk utan fusk - vetenskapliga svar på hälsomyter". Det här tyckte vi lät väldigt intressant, så vi ställde fem snabba till författarna Jessica Norrbom och Maria Ahlsén som även är aktuella med föreställningen "Frisk utan fusk" den 26 november, en helkväll om hälsa genom hela livet.

Journalistseminarium: Varför är det så svårt att veta vad jag ska äta?

Om du är journalist/skribent och skriver om mat och hälsa är du varmt välkommen till ett faktaspäckat frukostmöte den 20 november. Etnologen Malin Haawind kommer att prata om svenskarnas unika förhållningssätt till mat, professor Rikard Landberg presenterar de senaste rönen inom individanpassad kost och Elisabet Rytter, doktor i nutrition, förklarar hur man vetenskapligt ska värdera nya kost- och hälsostudier.

Rytter recenserar Sommar i P1 – fyra höjdare och ett bottennapp

Vår vetenskapsexpert Elisabet Rytter har haft semester och som många av oss har hon rattat in Sommar i P1. Hon har lyssnat extra noga på fem sommarvärdar som pratar om hennes favoritområden mat, hälsa och forskning. Fyra av dem får tummen upp medan den femte förstörde Elisabets sköna semesterstämning.