Hoppa till innehåll

Ursäkta röran! Vi utvecklar webbplatsen. Vi ber om överseende med detta. Mejla info@li.se om du vill rapportera ev felaktigheter.

Workshop med Sweden Food Arena 20/10 i Tylösand

Livsmedelsdagarna som Livsmedel i Fokus arrangerar i Tylösand inleds 20/10 med en workshop som Sweden Food Arena arrangerar tillsammans med Planethon. Temat är ” Från forskning till världsklass - så kan vi samarbeta och använda intelligent data för att göra svensk mat världsledande”.

Nu kan du söka finansiering för förädling av svenska växtbaserade råvaror

Både efterfrågan och utbudet av växtbaserad vardagsmat ökar, men få av produkterna är baserade på svensk råvara och förädlade i Sverige. Vinnova satsar nu därför på lösningar som förbättrar förutsättningarna för att framtidens växtbaserade vardagsmat odlas och förädlas i Sverige. Utlysningen vänder sig till företag och andra organisationer som kan bidra till att stärka svensk livsmedelssektors potential.

Varför sprider SVT:s ”Fråga doktorn” förvirrande budskap om mat och hälsa?

Den frågan ställer sig tre nutritionskunniga efter premiären för "Fråga doktorn hälsa" för knappt tre veckor sedan. De medverkande "experterna" förenklar och förvanskar vad vetenskapen faktiskt säger om det komplexa sambandet mellan mat och hälsa. Ämnet och tittarna förtjänar betydligt bättre.

192 miljoner kronor till ökad livsmedelsforskning och -innovation

Forskningsrådet Formas finansierar fyra centrum för hållbarhet och konkurrenskraft i livsmedelssystemet. Satsningen syftar till att bidra till utveckling och innovation samt stärka kunskap och kompetens i hela livsmedelskedjan genom nära samarbete mellan forskare, näringsliv och andra aktörer i samhället. I satsningen fördelas 192 miljoner kronor mellan fyra centrumbildningar med ett stort antal deltagande parter runt om i Sverige. För två av dessa har Livsmedelsföretagen varit medsökande.

Journalistseminarium: Hur tolkar man statistik om livsmedelskonsumtion?

Är du journalist eller skribent och jobbar med rapportering om vetenskap, folkhälsa, mat eller dryck? I sådana fall har vi ett perfekt digitalt seminarium för dig den 4 december, som kommer att vara fullt av tips och tricks som gör ditt jobb lättare. Dessutom presenterar vi en rykande färsk undersökning om svenskarnas syn på mat och hälsa.

Inbjudan: Minska socker i din produkt – Varför, vad och hur?

Att konsumtionen av socker behöver sänkas känner de flesta till, men vad ska man egentligen tänka på när man minskar sockerinnehållet i ett livsmedel, vilken funktion har socker, vad kan man ersätta det med och hur ser regelverket ut?

Pilotprojekt om innovation i livsmedelskedja

Tillväxtverket har beslutat att finansiera ett pilotprojekt i syfte att kartlägga innovationsgraden inom livsmedelskedjan samt hur denna kan höjas. Projektet kommer att drivas av Sweden Food Arena.

Rytter rosar: Riskzonen

Vår alldeles egna nutritions- och forskningsexpert Elisabet Rytter har lyssnat på den nya podcasten Riskzonen, av och med Emma Frans och Mattias Öberg. Och hon är minst sagt nöjd med det hon fått höra. Därför är vi glada att för första gången dela ut ett helt fång rytterska rosor.

Forskning och innovation i budgetpropositionen för 2021

Livsmedelsföretagens Elisabet Rytter analyserar budgetpropositionen för 2021 utifrån ett forsknings och innovations-perspektiv. Överlag innehåller propositionen ökade anslag för forskning och innovation, vilket är positivt. Viktigast för livsmedelssektorn är dock att höstensforskningspolitiska proposition tydligt inkluderar Sveriges tredje största industrigren, livsmedelsindustrin.

Intervju med Sweden Food Arenas nya innovationsledare

Sweden Food Arena har förstärkt organisationen med Kerstin Eriksson i rollen som innovationsledare. Vi ställde några snabba frågor! Om henne, om arenan och om svensk livsmedelsinnovation.