Hoppa till innehåll

Ursäkta röran! Vi utvecklar webbplatsen. Vi ber om överseende med detta. Mejla info@li.se om du vill rapportera ev felaktigheter.

Debatt: Så får vi ett gynnsamt industriklimat i Sverige

Sverige är priviligierat med en stor industriproduktion. Det gynnar oss nu när svensk ekonomi återstartar efter pandemin. En fjärdedel av årets BNP-ökning väntas komma från industrin och investeringarna beräknas öka med elva procent. Men ska industrin fortsätta investera, skapa tillväxt och nya arbetstillfällen här i Sverige krävs både förutsägbara och gynnsamma förutsättningar, det skriver styrgruppen för Industrins reformagenda i en debattartikel.

Ny rapport tar upp de största hindren för svensk livsmedelsexport

Brist på handelsrepresentation, trög myndighetsbyråkrati och protektionistiska exportförbud. Det är några av hindren som måste undanröjas för att svensk livsmedelsexport ska kunna nå sin fulla potential, enligt en ny rapport från Livsmedelsföretagen.

De vanligaste coronastöden och hur du söker dem

Under coronakrisen har riksdag och regering beslutat om ett flertal åtgärder för att stötta svenska företag och jobb genom krisen. Många av åtgärderna har förändrats och förlängts. Nedan finner du en kort sammanställning av de vanligaste stöden och hur du söker dem.

Kommer sommaren rädda Sveriges småskaliga livsmedelsproducenter?

För många mindre livsmedelsföretag är sommaren årets viktigaste säsong och på grund av corona kommer miljontals svenskar ”hemestra”. Trots detta räknar nästan 70 procent av företagen med en sämre försäljning än förra sommaren, visar Livsmedelsföretagens undersökning.

Så bidrar livsmedelsindustrin till kampen mot corona

Vecka ut och vecka in ser våra 800 medlemsföretag och deras 50 000 anställda till att det finns högkvalitativa, säkra och välsmakande livsmedel. Trots ett hårt ansträngt läge gör många medlemmar - stora som små - extraordinära insatser för att hjälpa till i kampen mot corona. Här har vi samlat mer än 30 exempel som vi hoppas kan bidra med glädje och inspiration i en svår tid.

”Turbulent och extremt utmanande” för livsmedelsindustrin i spåren av corona

Coronapandemin har slagit väldigt olika inom den svenska livsmedelsindustrin. Många småproducenter har tappat nästan all försäljning medan andra företag kämpar med att möta en ökad efterfrågan. Livsmedelsexporten tvärstannade i mars, och för företag med försäljning till hotell och restaurang så har våren varit nattsvart, visar Livsmedelsföretagens konjunkturbrev för Q1 2020.

Lokalproducerat hetaste trenden 2020 enligt svenska livsmedelsföretag

För livsmedelsindustrin avslutades 2019 i dur med ett fjärde kvartal präglat av stark försäljningstillväxt, enligt Livsmedelsföretagens konjunkturbrev. På helåret ökade livsmedelsexporten med 10 procent och uppgick till 59 miljarder. För 2020 tror livsmedelsproducenterna att de viktigaste konsumenttrenderna blir lokalproducerat följt av hälsosamma alternativ och klimatavtryck.

Export, export, export, överallt export!

Den 25 november anordnade Livsmedelsföretagen och Näringsdepartementet för andra året i rad en fullmatad heldag om svensk livsmedelsexport. Över hundra deltagare fick ta del av praktiska tips, inspirerande tal, insiktsfulla analyser och viktiga lärdomar om export och hur man kan öka den.

Skinkan fortfarande favoriträtt på julbordet men fler vill äta mer grönt

Svenskarnas julmatsvanor förändras om än långsamt. Skinkan är fortsatt favorit på julbordet men avståndet till sillen och Janssons frestelse krymper. Julmust är viktigaste dryck, ris à la Malta drar ifrån i dessertligan och drömgästen vid julbordet är psykiatrikern och populärvetenskaplige författaren Anders Hansen.