Hoppa till innehåll

Ursäkta röran! Vi utvecklar webbplatsen. Vi ber om överseende med detta. Mejla info@li.se om du vill rapportera ev felaktigheter.

Jennie Nilsson om UTP-lagen: ”Kommer att gynna hela livsmedelskedjan”

Landsbygdsminister Jennie Nilsson har varit ansvarig i regeringen för implementeringen av EU:s UTP-direktiv. Efter flera års hårt arbete är den svenska UTP-lagen nu äntligen på plats. Vi hörde av oss till ministern med några frågor för att få hennes syn på lagen och vad som väntar framöver.

Optimistisk livsmedelsindustri tror på ”kosläppseffekt” efter corona

Trots minskad försäljning första kvartalet och ett ökat beroende av dagligvaruhandeln ser svenska livsmedelsproducenter fram emot ett starkt andra och tredje kvartal när corona släpper greppet. Exportmässigt var 2020 ett svagt år, men 6 av 10 företag räknar med ett ökat intresse för svenska livsmedel efter corona. Det visar Livsmedelsföretagens senaste konjunkturbrev.

Seminarium: Hinder och potential för svensk livsmedelsexport

Den 16 mars anordnar Livsmedelsföretagen ett digitalt seminarium om vad som krävs för att öka den svenska livsmedelsexporten. Medverkar gör bland annat Cecilia Malmström, tidigare EU-kommissionär, Sten Tolgfors, fd. handelsminister, och Livsmedelsföretagens chefekonom Carl Eckerdal.

Svenskt, premium och hälsosamt hetaste konsumenttrenderna i pandemins spår

För många små, lokala livsmedelsproducenter var 2020 en kamp på liv och död medan större tillverkare med rikstäckning klarade sig bättre. När företagen nu går in i 2021 möts man av en fortsatt stark efterfrågan på svenskproducerat, hårdnande konkurrens från EMV och stor osäkerhet kring pandemins utveckling, visar Livsmedelsföretagens Konjunkturbrev.

Regeringen föreslår förenklad implementering av UTP-direktivet

11 februari sände regeringen sitt förslag till svensk implementering av EU-direktivet om otillbörliga affärsmetoder i livsmedelskedjan till Lagrådet för synpunkter. Förslaget är i linje med utredarens förslag och innebär en förenklad rak implementering, istället för direktivets byråkratiska modell med ”omsättningstrappa”. Dock undantas de minsta köparna inom livsmedelskedjan.

Coronakrisen: Så arbetar vi på EU-nivå för att hjälpa företagen

Livsmedelsföretagen för en mycket nära dialog med regeringen och myndigheterna under den här svåra tiden för våra medlemsföretag. Samtidigt arbetar vi lika intensivt på EU-nivå för att säkerställa att livsmedelsindustrin får det stöd den behöver för att kunna fortsätta producera mat och dryck under tiden som krisen pågår.

Ett meddelande från Livsmedelsföretagen

Vi och våra medlemsföretag får många frågor med anledning av coronakrisen. Kommer maten ta slut? Smittar corona via livsmedel? Vad händer om läget blir värre? För att svara på några av dessa frågor publicerade vi i fredags helsidesannonser i svensk riksmedia. Här hittar du annonsen i sin helhet. Om du håller med om vårt budskap får du gärna dela det vidare.

Livsmedelsföretagen till regeringen: Klassa livsmedelssektorn som samhällskritisk

Utan mat stannar samhället, och därför måste livsmedelssektorn prioriteras. Det är ett av kraven i Livsmedelsföretagens åtgärdslista till regeringen. Just nu är det inga större störningar i den svenska livsmedelsproduktionen, men många småföretag har nästan tappat all försäljning pga coronapandemin.