Hoppa till innehåll

Ursäkta röran! Vi utvecklar webbplatsen. Vi ber om överseende med detta. Mejla info@li.se om du vill rapportera ev felaktigheter.

Informationsmöte om lagen om otillbörliga handelsmetoder

Den 13 oktober kl. 11.30-12.30 anordnar Livsmedelsföretagen ett webbinarium om den nya lagen om otillbörliga handelsmetoder, även kallad UTP-lagen, som träder i kraft den 1 november i år. Webbinariet sker via Teams och är öppet för Livsmedelsföretagens medlemmar.

Ny uppförandekod för hållbarhet i livsmedelsbranschen lanseras 5 juli

Som en del av EU:s nya livsmedelsstrategi ”Farm to fork” kommer en frivillig uppförandekod för livsmedelsbranschen att lanseras på måndag den 5 juli. Koden riktar sig främst till leden i livsmedelskedjan som ligger mellan primärproducenter och konsumenter, dvs förädlingsindustrin, dagligvaruhandeln och restaurang/storkök.

Regeringen föreslår förenklad implementering av UTP-direktivet

11 februari sände regeringen sitt förslag till svensk implementering av EU-direktivet om otillbörliga affärsmetoder i livsmedelskedjan till Lagrådet för synpunkter. Förslaget är i linje med utredarens förslag och innebär en förenklad rak implementering, istället för direktivets byråkratiska modell med ”omsättningstrappa”. Dock undantas de minsta köparna inom livsmedelskedjan.

Gå med i ”Mer mat – fler jobb” och öka företagets lönsamhet

Projektet Mer mat – fler jobb ska bidra till en starkare livsmedelsproduktion i Sverige. Som ett led i detta erbjuds företag inom livsmedelskedjan utbildning och rådgivning inom bland annat rekrytering, företagsanalys och kompetensutveckling. Här kan du läsa mer om projektet och vad de kan hjälpa ditt företag med.

Coronakrisen: Livsmedelsföretagen i regelbundna möten med regeringen

Livsmedelsföretagen har tät kontakt med regeringen och myndigheterna med anledning av coronakrisen. Tidigare i veckan överlämnade vi vår kravlista med åtgärder, och på torsdagens möte med statssekreterare Per Callenberg underströk vi, LRF och Svensk Dagligvaruhandel vårt gemensamma krav på att livsmedelssektorn måste klassas som samhällsviktig.

Totalförsvarsutredningen och krisberedskap

Hur står det till med den svenska beredskapen? Är den lika god som våra livsmedel? Vilken blir näringslivets roll i händelse av en kris? Vår näringspolitiske expert Patrik Strömer reder ut vad som har hänt sedan 2015 då regeringen beslutade om inriktning för totalförsvaret.

Välkomna slutsatser för att stoppa otillbörliga affärsmetoder i livsmedelskedjan

Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) och Livsmedelsföretagen välkomnar förslaget om ny lagstiftning för att komma tillrätta med otillbörliga affärsmetoder i livsmedelskedjan. I en gemensam kommentar säger LRF:s vd Anna-Karin Hatt och Livsmedelsföretagens vd Björn Hellman att man ser fram emot att regeringens utredning omsätts i ett förslag som kan träda i kraft inom en snar framtid.

Behöver du en livsmedelsexpert till ditt evenemang i Almedalen?

Livsmedelsföretagen har experter inom allt från näringspolitik, ekonomi, hållbarhet och lagstiftning till EU, FoU, nutrition, arbetsrätt och livsmedelsexport. Vi ställer gärna upp i seminarier och debatter som berör livsmedel, livsmedelsindustrin och företagande. Hör av dig!

Nytt initiativ om samverkan mot matsvinn

Går det att skapa ett nationellt, frivilligt åtagande för att minska matsvinnet? Ja, det tror i alla fall det svenska miljöinstitutet IVL. Vår hållbarhetsexpert Sara Sundquist deltog nyligen i en workshop där IVL presenterade en projektplan med inspiration från det framgångsrika brittiska initiativet WRAP.