Ny märkning på beredskapsmat 27 oktober 2022 En ny märkning på beredskapsmat kan tydliggöra hur länge livsmedlet är som bäst men även hur länge det är säkert att äta. Livsmedelsföretagens märkningsexpert Ulrika Ehrhardt reder ut vad som gäller.
Uppdaterad riskvärderingsguide för allergener 25 augusti 2022 Allergener som mjölk, ägg och jordnöt kan förorena livsmedel och utgöra en risk för allergiker. I Livsmedelsverkets guide för riskvärdering av allergener får du som företagare hjälp att beräkna vilka risker denna förorening medför.
Enkät: Hur väl känner du till lagen om förbud mot otillbörliga handelsmetoder? 24 augusti 2022 Lagen om förbud mot otillbörliga handelsmetoder (även kallad UTP-lagen) har funnits i snart ett år. Men vad innebär den för dig som leverantör? Konkurrensverket genomför nu en enkät för att säkerställa att alla aktörer i livsmedelskedjan vet vilka möjligheter och skyldigheter lagen medför. Enkäten är öppen till den 5 september.
Anmäl dig till våra utskickslistor + digitalt seminarium 16/9 18 augusti 2022 Jobbar du på ett medlemsföretag och vill ta del av riktad information från våra näringspolitiska experter? Då ska du skriva upp dig på våra utskickslistor. Den 16 september anordnar vi ett digitalt seminarium om utskicken och vilken sorts information du som medlem kan få från oss.
Ny lag om tobaksfria nikotinprodukter 28 juni 2022 Veckan före midsommar fattade Riksdagen beslut om ny lagstiftning för tobaksfria nikotinprodukter. I korthet innebär lagen att livsmedelsgodkända smaktillsatser är godkända, att det införs en lagstadgad åldersgräns på 18 år och att produkterna måste ha hälsovarningar.
Förslaget: Inrätta nationell ”insatsstyrka” mot matfusk 28 juni 2022 Regeringen tillsätter en utredning för stärkt offentlig kontroll av fusk i livsmedelskedjan. Uppdraget påbörjas den 1 september och skall redovisas 29 februari 2024. Livsmedelsföretagen välkomnar utredningen och föreslår en "insatsstyrka" mot matfusk enligt dansk modell.
Åtta reformer (och en minister) för en konkurrens- och motståndskraftig livsmedelsindustri 27 juni 2022 Sveriges livsmedelsindustri har aldrig stått inför fler och svårare utmaningar, samtidigt som behovet av en robust livsmedelsförsörjning är större än någonsin. Inför valrörelsen lanserar Livsmedelsföretagen en färdplan för hur politiken – och en ny ministerpost – kan bidra till att framtidssäkra den svenska produktionen av livsmedel.
Våga anmäla otillbörliga handelsmetoder 16 juni 2022 UTP-lagen har varit i kraft sedan november 2021 men livsmedelskedjan präglas fortfarande av snedvriden konkurrens. Om du misstänker att du utsätts för otillbörliga handelsmetoder är det av yttersta vikt att du kontaktar Konkurrensverkets tillsynsenhet. Du kan givetvis vara anonym.
Nystart för våra utskickslistor – viktigt att du anmäler dig (igen)! 15 juni 2022 Jobbar du på ett medlemsföretag och vill ta del av riktad information från våra näringspolitiska experter? Vi har delvis gjort om våra expertområden och för att du ska få rätt information är det viktigt att du anmäler ditt intresse. Detta gäller även dig som sedan tidigare får riktad information från oss.
Kommande gränsvärden för PFAS i animaliska livsmedel 27 april 2022 Det finns ett förslag från EU-kommissionen att införa gränsvärden för PFAS i animaliska livsmedel. Livsmedelsföretagen har getts möjlighet att senast 20 maj lämna synpunkter på förslaget till Livsmedelsverket. Vi tar gärna emot synpunkter från medlemsföretagen som vi kan ta vidare till Livsmedelsverket.
Informationsmöte om lagen om otillbörliga handelsmetoder 19 april 2022 Den 11 maj kl. 12:15-13:15 anordnar Livsmedelsföretagen ett webbinarium om den nya lagen om otillbörliga handelsmetoder, även kallad UTP-lagen, som varit på plats sen 1 november förra året. Webbinariet sker via Teams och är öppet för Livsmedelsföretagens medlemmar.
Livsmedelsverket: Märkning av produkter med andra ingredienser 17 mars 2022 Kriget i Ukraina har påverkat leveranserna av råvaror till livsmedelstillverkning. Livsmedelsverket meddelar att företag som snabbt måste ändra sina recept bör kunna använda förtryckta förpackningar utan att märka om dem, till dess att de är slut. Men då måste de informera konsumenter på annat sätt.