Uppdateringar om covid-19 ur ett EU-perspektiv 17 april 2020 Hur påverkar coronakrisen EU-arbetet i Bryssel? Hur går det med Farm to Fork-strategin och andra EU-initiativ? Vår EU-expert Nicklas Amelin går igenom det aktuella läget.
Kontroll av ursprungsmärkning av primär ingrediens senareläggs till efter 2020 6 april 2020 EU-förordning 2018/775 om ursprungsmärkning av primär ingrediens skulle formellt börja tillämpas den 1 april. Sedan tidigare avråder Livsmedelsverket den kommunala livsmedelskontrollen från att kontrollera förordningen under år 2020.
Livsmedelsverket: Livsmedelskontrollen ska vara flexibel och pragmatisk 31 mars 2020 Livsmedelsverket har instruerat livsmedelskontrollen i kommunerna att under coronakrisen ska kontrollen ske med sunt förnuft och respekt för företagens situation. Här förklarar vi vad det får för konsekvenser för dig som producent och vad du bör tänka på gällande märkningsregler om du drabbas av leveransproblem.
Coronakrisen: Så arbetar vi på EU-nivå för att hjälpa företagen 26 mars 2020 Livsmedelsföretagen för en mycket nära dialog med regeringen och myndigheterna under den här svåra tiden för våra medlemsföretag. Samtidigt arbetar vi lika intensivt på EU-nivå för att säkerställa att livsmedelsindustrin får det stöd den behöver för att kunna fortsätta producera mat och dryck under tiden som krisen pågår.
Trängsel förbjuds vid serveringar 24 mars 2020 Den 24 mars beslutades om nya föreskrifter från Folkhälsomyndigheten med stöd av smittskyddslagen. I korthet innebär det att caféer och restauranger ska förhindra att det uppstår trängsel inne i lokalen.
Livsmedelsverket: Viktig information till livsmedelsproducenter 23 mars 2020 Livsmedelsverket får många frågor kring coronaviruset, till exempel om det smittar via livsmedel (det gör det inte). På deras hemsida hittar du uppdaterad information om livsmedelskontroller, hur de arbetar med säkerhet och djurskydd samt vanliga frågor och svar kring corona.
Livskraften stärks – från självförsörjningsgrad till försörjningsförmåga 4 mars 2020 Livsmedelsverket, Jordbruksverket och Statens veterinärmedicinska anstalt har nyligen överlämnat sin redovisning gällande den fortsatta inriktningen av det civila försvaret. I rapporten meddelas att man framöver kommer utgå från försörjningsförmåga istället för självförsörjningsgrad. Vår näringspolitiske expert Patrik Strömer redogör och sammanfattar.
Kommande EU-strategi för hållbara livsmedel – ”Farm to Fork Strategy” 3 mars 2020 EU:s hållbarhetsstrategi "Green Deal" är en prioriterad fråga för EU-kommissionen. Inom ramen för "den gröna given" kommer man även att lägga fram en strategi för hållbara livsmedelssystem med stora konsekvenser för livsmedelsindustrin. Vår EU-expert Nicklas Amelin förklarar vad "Farm to Fork" handlar om, hur vi arbetar med strategin och hur processen ser ut framåt.
Lars Appelqvist invald i styrelsen för FoodDrinkEurope 26 februari 2020 I tisdags blev Lars Appelqvist, vd för Löfbergs och ordförande i Livsmedelsföretagen, invald i styrelsen för den europeiska branschorganisationen FoodDrinkEurope. Lars var nominerad av de nationella branschorganisationerna i Sverige, Danmark, Finland och Estland.
Sverige måste bli bättre på att samråda med näringslivet inför EU-beslut 25 februari 2020 Över 95% av all livsmedelslagstiftning beslutas på EU-nivå. Sverige har varit med i EU i 25 år och har byggt upp en omfattande EU-kompetens. Trots detta finns det fortfarande stora brister i hur regeringen och myndigheterna förankrar sitt EU-arbete med berörda företag och branschorganisationer. Vår EU-expert Nicklas Amelin förklarar.
Rapport om hälsoåtgärder feltolkades i media 13 februari 2020 I slutet av januari fick en ny rapport från Uppsala Universitet om kostnadseffektiviteten av hälsorelaterade åtgärder stor uppmärksamhet i media. Rapportens många förbehåll framkom dock inte och resultaten går inte att applicera rakt av på Sverige, konstaterar vår näringspolitiska chef Tove Larsson.
EU: Detta gäller för ursprungsmärkning av primär ingrediens 7 februari 2020 Nu har tolkningarna från EU kommit gällande kraven på ursprungsmärkning av primär ingrediens. Skriv upp dig på vår utskickslista för Livsmedelslagstiftning så håller vi dig uppdaterad kring det senaste.