Genomförande av engångsplastdirektivet försenas 9 juli 2021 Det är nu officielt att regeringen fattat beslut om skjuta fram genomförandet av EU:s engångsplastdirektiv i Sverige till efter den 1 november 2021.
Nu finns de nationella riktlinjerna för ekologisk produktion även digitalt 17 juni 2021 De nationella riktlinjerna är branschens tolkning av hur EU:s lagstiftning för ekologisk produktion ska tillämpas i svenska förhållanden. Riktlinjerna sammanför de mest aktuella reglerna från olika delar av förordningarna till en samlad och översiktlig beskrivning.
Jennie Nilsson om UTP-lagen: ”Kommer att gynna hela livsmedelskedjan” 10 juni 2021 Landsbygdsminister Jennie Nilsson har varit ansvarig i regeringen för implementeringen av EU:s UTP-direktiv. Efter flera års hårt arbete är den svenska UTP-lagen nu äntligen på plats. Vi hörde av oss till ministern med några frågor för att få hennes syn på lagen och vad som väntar framöver.
Detta innebär lagen mot otillbörliga handelsmetoder för dig som leverantör 10 juni 2021 Drygt 1,5 år efter det att utredningen om genomförandet av UTP-direktivet presenterades så har riksdagen antagit den nya UTP-lagen. Det innebär att ett antal otillbörliga handelsmetoder inom livsmedelskedjan förbjuds från och med den 1 november. I den här artikeln går vi igenom vad lagen innebär för dig som är leverantör.
Den nya UTP-lagen: ”Ett stort och viktigt steg mot en balanserad livsmedelskedja och en sund livsmedelsbransch” 10 juni 2021 Den 10 juni röstade riksdagen med stor majoritet igenom den nya lagen mot otillbörliga handelsmetoder inom livsmedelskedjan. Livsmedelsföretagen har arbetat intensivt med frågan sedan 2019 och ser lagen som ett stort framsteg för den svenska livsmedelskedjan i allmänhet och svenska livsmedelsproducenter i synnerhet.
Avgift införs från 1 juni för att ansöka om skyddade beteckningar 18 maj 2021 Från och med den 1 juni 2021 kommer Livsmedelsverket att ta ut avgifter för handläggningen av ansökan om registrering av skyddade (bl a geografiska) beteckningar och för samrådsbegäran om status för nytt livsmedel. De företag som planerar att skicka in en ansökan behöver därför göra detta senast den 31 maj om man inte ska behöva betala avgiften.
Farm to Fork – ett samtal med svenska Europaparlamentariker 22 april 2021 Den 20 april arrangerade Livsmedelsföretagen och LRF ett digitalt panelsamtal om EU:s livsmedelsstrategi Farm to Fork med deltagande av bl.a. Europaparlamentarikerna Jessica Polfjärd (M) och Pär Holmgren (MP). Nu kan du se samtalet i sin helhet på vår Youtube-kanal.
Positionspapper: Livsmedelsföretagen och Farm to Fork 19 april 2021 EU:s livsmedelsstrategi Farm to Fork lades fram av EU-kommissionen i maj 2020. I samband med vårt arbete med strategin har Livsmedelsföretagen tagit fram ett positionspapper där vi klargör vår syn på strategin och kommer med konkreta förslag på hur den kan förbättras till gagn för hela livsmedelssektorn.
Svenskarna kritiska till dagligvaruhandelns oligopolmakt 30 mars 2021 Sex av tio svenskar anser att de tre största livsmedelskedjornas maktposition gör att de kan utnyttja sina leverantörer. Lika många anser att maktkoncentrationen inom handeln hindrar nya aktörer att ta sig in på marknaden och minskar den fria konkurrensen.
Se våra tre senaste webbinarium i efterhand 24 mars 2021 Missade du våra tre senaste digitala seminarier om coronapandemin, livsmedelstrender och exporthinder? Det gör inget, för nu kan du se dem på vår Youtube-kanal när det passar dig. Perfekt påsktittning för hela familjen!
Regeringens lagförslag ett stort steg mot en sund och fungerande livsmedelsmarknad 16 mars 2021 Den 16 mars lade regeringen fram sitt förslag till svensk implementering av EU-direktivet om otillbörliga handelsmetoder i livsmedelskedjan för riksdagen. Livsmedelsföretagen välkomnar förslaget som syftar till att stävja oschyssta affärsmetoder på den svenska livsmedelsmarknaden.
Ändrade Nyckelhålsregler – Informationsmöte för företag 15 april 15 mars 2021 Den 15 april bjuder Livsmedelsverket in till ett digitalt informationsmöte om vad ändringarna i reglerna innebär och hur företag kan göra det enklare att välja hälsosamt genom att märka sina produkter med Nyckelhålet. Mötet vänder sig främst till dig som arbetar med produktutveckling och nutritionsfrågor.