Hoppa till innehåll

Ursäkta röran! Vi utvecklar webbplatsen. Vi ber om överseende med detta. Mejla info@li.se om du vill rapportera ev felaktigheter.

Livsmedelsverket förstärker dialogen med branschen om EU-lagstiftning

Livsmedelsföretagen har under lång tid efterfrågat en mer systematisk samverkan mellan Livsmedelsverket och branschen när det gäller EU:s livsmedelslagstiftning. 2020 startade Livsmedelsverket samrådsgrupper på försök och dessa permanentas nu, något som välkomnas av Livsmedelsföretagens EU-expert Nicklas Amelin.

Avgift införs från 1 juni för att ansöka om skyddade beteckningar

Från och med den 1 juni 2021 kommer Livsmedelsverket att ta ut avgifter för handläggningen av ansökan om registrering av skyddade (bl a geografiska) beteckningar och för samrådsbegäran om status för nytt livsmedel. De företag som planerar att skicka in en ansökan behöver därför göra detta senast den 31 maj om man inte ska behöva betala avgiften.

Ändrade Nyckelhålsregler – Informationsmöte för företag 15 april

Den 15 april bjuder Livsmedelsverket in till ett digitalt informationsmöte om vad ändringarna i reglerna innebär och hur företag kan göra det enklare att välja hälsosamt genom att märka sina produkter med Nyckelhålet. Mötet vänder sig främst till dig som arbetar med produktutveckling och nutritionsfrågor.

Livsmedelsverket: Planerar du export av livsmedel till Storbritannien?

Senast den 10 mars behöver Livsmedelsverket få kännedom om planerad export till Storbritannien av varor som kräver hälsointyg för att kunna planera för kontroll och utfärdande av exportintyg. Livsmedelsverket kommer att hålla ett digitalt informationsmöte om vad som gäller fredagen den 5 mars kl 10-11.

EU ser över reglerna för hur mat ska märkas i framtiden

EU:s översyn kommer bland annat att fokusera på näringsinnehåll, bäst-före-datum och ursprungsmärkning. Fram till 3 februari finns möjlighet för alla att gå in och lämna synpunkter direkt till EU-kommissionen på framtagna alternativ.

Livsmedelsverket bjuder in till användning av kampanjen Byt inte liv – och ber om input

Livsmedelsverket planerar att de närmaste åren annonsera kring Nyckelhålet i digitala kanaler. I arbetet utgår myndigheten ifrån kommunikationskonceptet ”Byt inte liv” vilket riktar sig till konsumenter i tre olika livssituationer: första egna hushållet (18-25 år), familjebildningen (25-45 år) och hälsoförändringen (45-55 år).

Rapport från Livsmedelsverket: Svensk livsmedelskontroll 2019

Livsmedelsverkets årliga rapport om svensk livsmedelskontroll omfattar kontrollen i primärproduktion, livsmedelsförädling, handel och dricksvattenanläggningar. Nedan följer en kommenterande sammanfattning av de rapportdelar som rör förädling och handel.

Välkommet besked från Livsmedelsverket om insekter som livsmedel

Livsmedelsverket har idag meddelat en omsvängning i frågan om insekter som livsmedel. Tidigare har Livsmedelsverket tolkat EU-lagstiftningen som att det inte är tillåtet att sälja hela insekter som livsmedel eftersom det saknats ett godkännande enligt förordningen om nya livsmedel. Andra EU-länder, som t ex våra grannländer Danmark och Finland, har gjort en annan tolkning av lagen och tillåtit sådana livsmedel på sina marknader. Nyligen kom en dom i EU-domstolen som visar att lagstiftningen inte innebar några EU-rättsliga hinder för hela insekter som livsmedel, vilket alltså innebär att Livsmedelsverkets hittillsvarande tolkning är felaktig.

Ny rapport: Stor och växande ojämlikhet mellan kommunernas livsmedelskontroller

En ny rapport från Näringslivets Regelnämnd (NNR) visar att de årliga skillnaderna för livsmedelskontroll kan vara så mycket som 33 000 kronor, beroende på kommun. Livsmedelsföretagen har tidigare föreslagit en översyn av systemet för kontrollavgifter eftersom detta riskerar att snedvrida konkurrensen, såväl nationellt som på EU-nivå. Den nypublicerade rapporten understryker behovet av en sådan översyn ytterligare.