fbpx
Hoppa till innehåll

Ursäkta röran! Vi utvecklar webbplatsen. Vi ber om överseende med detta. Mejla info@li.se om du vill rapportera ev felaktigheter.

Efter Cementa: Här är nästa bransch som sänks av miljötillstånden

Det är inte bara Cementa och gruvindustrin som hotas av tillståndsprocesser. Livsmedelssverige vittnar om ett problem som har eskalerat och som tvingar innovationer och företag i graven. ”Svårt att säga om det handlar om okunskap eller något slags aktivism, men vi ser en tydlig förändring”, säger branschchefen Wenche Hansen till Tidningen Näringslivet.

Workshop med Sweden Food Arena 20/10 i Tylösand

Livsmedelsdagarna som Livsmedel i Fokus arrangerar i Tylösand inleds 20/10 med en workshop som Sweden Food Arena arrangerar tillsammans med Planethon. Temat är ” Från forskning till världsklass - så kan vi samarbeta och använda intelligent data för att göra svensk mat världsledande”.

Nu kan du söka finansiering för förädling av svenska växtbaserade råvaror

Både efterfrågan och utbudet av växtbaserad vardagsmat ökar, men få av produkterna är baserade på svensk råvara och förädlade i Sverige. Vinnova satsar nu därför på lösningar som förbättrar förutsättningarna för att framtidens växtbaserade vardagsmat odlas och förädlas i Sverige. Utlysningen vänder sig till företag och andra organisationer som kan bidra till att stärka svensk livsmedelssektors potential.

192 miljoner kronor till ökad livsmedelsforskning och -innovation

Forskningsrådet Formas finansierar fyra centrum för hållbarhet och konkurrenskraft i livsmedelssystemet. Satsningen syftar till att bidra till utveckling och innovation samt stärka kunskap och kompetens i hela livsmedelskedjan genom nära samarbete mellan forskare, näringsliv och andra aktörer i samhället. I satsningen fördelas 192 miljoner kronor mellan fyra centrumbildningar med ett stort antal deltagande parter runt om i Sverige. För två av dessa har Livsmedelsföretagen varit medsökande.

Intervju med Sweden Food Arenas nya innovationsledare

Sweden Food Arena har förstärkt organisationen med Kerstin Eriksson i rollen som innovationsledare. Vi ställde några snabba frågor! Om henne, om arenan och om svensk livsmedelsinnovation.

Utvecklingsprojekt ska stärka innovation i svensk livsmedelsproduktion

Sweden Food Arena har tilldelats anslag om 2,6 miljoner kronor från Vinnova för att göra en förstudie hur livsmedelskedjan kan stärkas med innovation samt hur svensk livsmedelsproduktion och -export kan öka om den potential som finns inom odling och förädling av svensk råvara tas bättre tillvara.

Livsmedelsbranschen fortsätter satsa stort på mindre salt i maten

Tillsammans med 15 andra aktörer från livsmedelssektorn har industriforskningsinstitutet RISE beviljats fortsatt Vinnova-finansiering av projektet ReduSalt. Projektets syfte är att sänka salthalten i svenska livsmedel med hjälp av nya metoder utan att försämra smak, kvalitet och säkerhet.

”Sverige kan bli den globala livsmedelsproduktionens Silicon Valley”

Landsbygdsminister Jennie Nilsson och Livsmedelsföretagens vd Björn Hellman var båda på plats när Sweden Food Arena lanserade livsmedelsbranschens gemensamma innovations- och forskningsagenda. Livsmedelsföretagen har varit högst delaktig i arbetet med att ta fram den ambitiösa agendan.