fbpx
Hoppa till innehåll

Bageri & arbetsmiljö

En sund och säker arbetsmiljö ger möjlighet till engagemang, arbetsglädje och personlig utveckling samtidigt som det är bra för produktiviteten. Här har vi samlat information och länkar kring arbetsmiljöfrågor för dig med bageriverksamhet.

Undersöka arbetsmiljörisker – finns det checklistor?

För att förebygga arbetsmiljörisker behöver du som arbetsgivare undersöka vilka risker som kan finnas i din verksamhet. Det finns olika checklistor och verktyg ifrån Prevent att ta hjälp av.

Mjöldammsallergi – är det vanligt?

Att andas in mjöldamm innebär en hälsorisk. Mjöldammsallergi är en av de vanligaste yrkesallergierna eftersom dammet bland annat innehåller ett enzym som är allergiframkallande. Allergin kan yttra sig som olika luftvägsbesvär exempelvis rinnande näsa, kronisk hosta, kliande ögon och astma. Även besvär som handeksem och nässelutslag kan förekomma efter hudkontakt med mjöl, men oftast först efter flera års exponering. Läs mer om Hälsorisker med mjöldamm hos Prevent.

Hur minskar man halten av mjöldamm?

Läs mer om ventilation och åtgärder för att minska dammhalten på bagerier, hos Prevent.

Stödmaterial vid utbildningar – mjöldamm

Att alla har goda kunskaper kring risker och hur man förebygger dessa, är grunden för ett bra arbetsmiljöarbete. Här finns enklare information att ta stöd av vid utbildningsinsatser.

Länkar till information och stödverktyg

Kontaktperson

Heléne Eklöf

Arbetsmiljöexpert

Heléne arbetar med arbetsmiljöfrågor. Det innefattar bland annat att hålla utbildningar, att ge råd och vara ett stöd till medlemmar i frågor som rör deras arbetsmiljöarbete med att exempelvis ta fram eller vidareutveckla förebyggande åtgärder för att möjliggöra en sund och säker arbetsmiljö. Heléne kommer närmast ifrån rollen som arbetsmiljöinspektör på Arbetsmiljöverket och är utbildad högskoleingenjör (BSc) inom maskinteknik med inriktning på industriell ekonomi samt produktion.