fbpx
Hoppa till innehåll

Truckar

Truckar är den maskin som orsakar flest anmälda arbetsolyckor i Sverige.

Dagligen skadas personer i truckolyckor, till exempel vid kollision, vältning eller felaktig användning.

Det är arbetsgivarens ansvar att rutiner och regler för truckar efterlevs och följs upp. Arbetstagaren är skyldig att följa instruktionerna, använda anvisad skyddsutrustning samt att köra trucken på ett ansvarsfullt sätt.

Enligt föreskriften ”Användning av truckar” (AFS 2006:5) ska man som förare ha dokumenterade teoretiska och praktiska kunskaper. Dessutom ska arbetsgivaren ge respektive truckförare ett skriftligt körtillstånd. TYA (Utbildning och arbetsmiljö i transportbranschen) anordnar truckförarutbildningar och har blanketter/mallar som med fördel kan användas.

Såväl Arbetsmiljöverket som Prevent har också väldigt bra temasidor om truckar, med checklistor, mall för körtillstånd etc.

År 2011 (reviderad 2015) kom den nya truckläroplanen TLP10 ut (riktlinjer för truckförares kunskaper). Denna kan köpas eller laddas ner på Prevents temasida om truckar.

Dokument

Relaterade länkar

Kontaktperson

Heléne Eklöf

Arbetsmiljöexpert

Heléne arbetar med arbetsmiljöfrågor. Det innefattar bland annat att hålla utbildningar, att ge råd och vara ett stöd till medlemmar i frågor som rör deras arbetsmiljöarbete med att exempelvis ta fram eller vidareutveckla förebyggande åtgärder för att möjliggöra en sund och säker arbetsmiljö. Heléne kommer närmast ifrån rollen som arbetsmiljöinspektör på Arbetsmiljöverket och är utbildad högskoleingenjör (BSc) inom maskinteknik med inriktning på industriell ekonomi samt produktion.