Ett tillbud är en händelse som skulle kunna ha lett till en olycka, exempelvis att någon halkar, men utan att skada sig (= Oj!). En olycka är då någon faktiskt har skadat sig, oavsett om det varit allvarligt eller inte (= Aj!).
Alla olycksfall med personskada ska anmälas till Försäkringskassan. Dessutom finns begreppet riskobservation (=Aha!) vilket innebär att det faktiskt inte har hänt vare sig ett tillbud eller en olycka, men det finns risk för att det skulle kunna ske. Ett exempel på en riskobservation är att man upptäcker att en nödutgång är blockerad. Det är viktigt att alla riskobservationer, tillbud och olyckor som inträffar på arbetsplatsen registreras på något sätt. Ju bättre man är på att utreda och åtgärda orsakerna till de riskobservationer och tillbud som sker på arbetsplatsen, desto bättre är man på att förebygga att det inträffar olyckor.
Om det har inträffat ett allvarligt tillbud eller olyckshändelse ska detta utan dröjsmål anmälas till Arbetsmiljöverket enligt arbetsmiljöförordningens § 2. Anmälan görs per telefon eller på Arbetsmiljöverkets hemsida, som länkar vidare till formuläret Anmäl arbetsskada. Paragrafen är direkt straffsanktionerad, vilket innebär att man kan få böter om anmälan inte görs inom rimlig tid. Vad som är allvarligt eller inte finns inte konkret definierat i lagstiftningen, men man kan som exempel säga att en förlorad nagel inte är anmälningspliktig, medan en förlorad fingertopp är det. Ett exempel på ett allvarligt tillbud är att en lokal exploderar, men ingen befann sig i rummet. Rådgör gärna med Arbetsmiljöverket om ni är osäkra på vad som ska anmälas.
Alla sjukdomsfall, tillbud och olyckor ska utredas enligt föreskrifterna om systematiskt arbetsmiljöarbete. Det räcker alltså inte bara att förteckna antalet, utan det innebär att man som arbetsgivare måste ta reda på orsakerna till ohälsan eller tillbudet/olyckan. Många gånger kan orsaksmodellen enligt ”The Toyota way” vara ett bra redskap, där man ställer frågan ”varför?” fem gånger för att komma fram till grundorsaken. Ett exempel:
En kvinna halkade och slog sig.
- Varför halkade kvinnan? För att det fanns en oljefläck på golvet.
- Varför fanns det en oljefläck på golvet? Truckarna läcker olja.
- Varför läcker truckarna? Packningarna är dåliga.
- Varför är packningarna dåliga? De är av dålig kvalitet.
- Varför är de av dålig kvalitet? Inköpsavdelningen köper det billigaste, inte det bästa.
Om en allvarlig olycka har hänt finns det mallar och checklistor att använda sig av för att göra utredningen systematiskt. Vi på Livsmedelsföretagen hjälper er gärna.
AFA Försäkring har ett flexibelt och användarvänligt webbaserat rapporteringssystem för tillbud och olyckor för livsmedelsbranschen som heter LIA. Det är kostnadsfritt att använda och förenklar arbetet med avvikelserapportering väsentligt. Systemet innehåller mängder med rapporter och analysverktyg som med några enkla knapptryck gör att företaget får värdefull information om vad som händer, när det händer, varför det händer etc. Mer information och kontaktuppgifter finner du på vår sida om LIA.