fbpx
Bransch- och arbetsgivarorganisation för livsmedelsföretagen i Sverige Till Avtal 2020 arrow_forward Till Medlemsservice arrow_forward
ARBETSMILJÖ

Truckar

Truckar är den maskin som orsakar flest anmälda arbetsolyckor i Sverige.

Dagligen skadas personer i truckolyckor, till exempel vid kollision, vältning eller felaktig användning.

Det är arbetsgivarens ansvar att rutiner och regler för truckar efterlevs och följs upp. Arbetstagaren är skyldig att följa instruktionerna, använda anvisad skyddsutrustning samt att köra trucken på ett ansvarsfullt sätt.

Enligt föreskriften ”Användning av truckar” (AFS 2006:5) ska man som förare ha dokumenterade teoretiska och praktiska kunskaper. Dessutom ska arbetsgivaren ge respektive truckförare ett skriftligt körtillstånd. TYA (Utbildning och arbetsmiljö i transportbranschen) anordnar truckförarutbildningar och har blanketter/mallar som med fördel kan användas.

Såväl Arbetsmiljöverket som Prevent har också väldigt bra temasidor om truckar, med checklistor, mall för körtillstånd etc.

År 2011 (reviderad 2015) kom den nya truckläroplanen TLP10 ut (riktlinjer för truckförares kunskaper). Denna kan köpas eller laddas ner på Prevents temasida om truckar.

infoVi använder cookies för att samla in statistik kring hur webbplatsen används och för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta godkänner du det. Mer om cookies.

Livsmedelsföretagens nyhetsbrev

Vi bevakar svenska livsmedelsbranschen

mail
Prenumerera!

Vårt nyhetsbrev kommer ut 3-4 gånger i månaden och riktar sig till alla med ett intresse för livsmedelsföretagande och den svenska livsmedelsbranschen.